Too Noisy Fish :: Furious Empathic Silence

82824710

Het was even stil rond Too Noisy Fish, maar nu is het drietal terug met zijn derde album. Daarop wordt de triosound verder uitgediept met als vanouds de focus op contrasten, contrasten en nog eens contrasten. Van introspectieve dromerigheid tot badinerende stunten, van zacht glijdende strelingen tot driftig pompende salvo’s, het zit er allemaal in en wordt opgediend met die aanstekelijke combinatie van vernuft, virtuositeit en humor.

Fast Easy Sick (2011) en Fight Eat Sleep (2013) katapulteerden de band meteen tot de top van de Belgische pianotrio’s. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond, geestdrift en veelzijdigheid van de drie betrokkenen. Pianist/componist Peter Vandenberghe vormt met bassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Verbruggen al twintig jaar de motor van Flat Earth Society en schreef intussen een zak composities bij elkaar met een heel eigen karakter.

Het is een balans waarin het unheimliche en het absurde en relativerende naadloos samengaan. Op die debuutplaat vond je pittige turbojazz, maar net zo goed cruciale levensvragen (“Curly Wurly, Napoleon”), de opvolger koppelde dan weer het akelige van Tarkovsky’s Stalker aan lullige telefoontjes op het verkeerde moment. Ook Furious Empathic Silence kent bonkende contrasten, al loopt de humor deze keer misschien wat minder in de kijker. De warm-potente sound van opener “FUD (Fredryck In Doubt)” zorgt vooral voor een donkere mars van dreigende akkoorden en een slepend ritme, met gaandeweg meer tierlantijnen in die rock vibe. Even rechtlijnig: de Satie-achtige koers van “FSS (Fiercely Shaken Not Stirred)”, waarin Vandenberghe onverstoorbaar de lyriek blijft opzoeken terwijl Verbruggen zich te buiten gaat via een doe-het-zelfatelier met pruttelende elektronica.

De contrasten zitten er niet enkel tussen de verticale relatie van de instrumenten onderling, maar ook in de horizontale beweging, met “FUQ (Frequently Unanswered Questions)”, dat een onstuimige start kent met een elastisch slingerede bas, swingende drums en een vinnig-tumultueuze piano op het raakvlak tussen Monk, Byard en Taylor, maar dan stilvalt, om heil te zoeken bij kamermuziek-achtig terrein, om uiteindelijk te belanden in een hymne-achtige ballade. Veel “-achtig”, dus, want Too Noisy Fish refereert aan een heleboel dingen zonder het echt te zijn, weet behendig eenvoudige labeling te ontwijken. Al is de cover van Missy Elliotts “Can’t Stop” een krachtig pompende bewerking die uitgroeit tot een krap huzarenstukje van timing (en let vooral op Roseeuws lekker vunzige bassound!).

Intussen bestaat er dan geen discussie meer over waar je beland bent, en vervolgens onderzoekt het trio het ongemak (“Fluicidal”) en de zone tussen meditatie en exploratie (“Aerobatology”), wordt in “FWM (Fractal Wrist Movement)” gerotzooid met ingetogen lyriek én stuwende hiphop-samples, om tenslotte te eindigen met het kaal echoënde “Nordic Laundry”, dat er zowaar in slaagt om Noordelijk-glaciale ideeën een niet weg te moffelen broeierigheid te geven. Het is Too Noisy Fish ten voeten uit: een trio dat met een soms verbluffend aplomb de kantjes eraf loopt, jazz speelt met de ballen van de rock én de finesse van de hedendaagse muziek en vooral een eclectisch buitenbeentje geworden is dat met Furious Empathic Silence zijn eerste hattrick vervolledigt.

Het album wordt maandag 21 januari voorgesteld in de Handelsbeurs (Gent), een avond in de ‘Foyer Soiree’-reeks. Voor een luttele vijf euro bent u erbij.

Release:
2019
https://www.facebook.com/Too-Noisy-Fish-195606390487500/
Igloo

verwant

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

PJDS

3 februari 2023Ancienne Belgique, Brussel

Meest genoteerde twee woorden tijdens het optreden van PJDS...

PJDS :: Extinct Birds

Dat Pieter-Jan De Smet tot de beste singer-songwriters van...

Flat Earth Society :: Boggamasta III

Voor zo'n grote bezetting – zestien leden, die krijg...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in