Tony Joe White :: Bad Mouthin’

82824649

Niemand verwacht van een 75-jarige blueslegende dat hij de wereld nog verrast met een nieuw album, maar Tony Joe White komt voor minder de deur niet meer uit. Bad Mouthin’ maakt voor eens en voor altijd duidelijk waar het volgens hem om draait: low down and dirty blues.

De bluesmuzikant verhuisde voor de opnames naar een voormalige paardenstal naast zijn huis. Het ene deel werd opnamestudio, het andere een technische ruimte. Die ruwe productie zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat White slechts centimeters van jou verwijderd zit. Je hoort hem grommen en mopperen met die onaardse bas, je hoort hem de snaren van zijn gitaar aanslaan. Om dan met een lijzige “are we rollin’?” het startschot te geven. Producer en zoon Jody White heeft door waar het om draait.Hij weet perfect hoe hij het beste uit zijn vader kan halen.

De titeltrack is een oldie: een van de eerste nummers die Tony Joe White ooit opnam als prille twintiger, samen met “Sundown Blues”. Het is verbazingwekkend hoe sterk en relevant beide nummers na vijf decennia nog klinken. White is een meester in het verpakken van sfeer: met weinig woorden, een riff hier en daar, en een verschroeiende uithaal op die Fender bouwt hij een hele wereld op. Eenvoudig, maar doeltreffend.

Van de 12 songs op het album zijn er slechts 5 eigenhandig geschreven, met ronkende titels als “Cool Town Woman”, “Stockholm Blues” en “Rich Woman Blues”. Het zijn stuk voor stuk verhalen die je doen grijnzen, want de uiterlijk norse White heeft een geweldig gevoel voor humor. Zo droomt hij over zijn ideale vrouw in “Cool Town Woman” : “I was dreaming ‘bout you when the dog woke me up last night, dreamin’ ‘bout you baby and the dog just howled all night”, maar of hij die gevonden heeft in “Rich Woman Blues” is ons nog altijd niet duidelijk: “Got a telephone call this morning, my baby wrecked her Mercedes Benz”, waarna hij ons onderhoudt over de geneugten van een rijke vrouw (met een “three bedroom condominium in Florida”). Iets wat heel handig kan zijn als arme bluesmuzikant.

De covers zijn niet zomaar lukraak gekozen. Naast John Lee Hookers “Boom Boom” is er een opvallende rol weggelegd voor Elvis Presley’s “Heartbreak Hotel”. Presley coverde in 1973 “Polk Salad Annie” en nu zijn de rollen omgekeerd. Die cover uit 1973 bracht White wel wat op, maar of de Presley-erfgenamen hetzelfde lot te beurt valt, is nog te bezien. Ook al slaagt White erin om het lied volledig naar zijn hand te zetten.

De minst geslaagde cover is Charley Patton’s “Down the Dirt Road Blues” omdat het tempo zo on-Tony Joe White is: iets te swingend en niet swampy genoeg om lang te blijven hangen. Daarentegen is Jimmie Reeds “Big Boss Man” er wel boenk op: de urgentie van de verdrukte werkman die zijn onderdrukker duidelijk maakt dat hij een andere baas gevonden heeft, klinkt duidelijk door in de dwingende manier waarop White zingt en zijn slapping op de gitaar maakt het nog indrukwekkender. Lightin’ Hopkins’ “Awful Dreams” klinkt nog dreigender en onheilspellender dan het origineel, met dank aan die diepe bas.

De volgorde van de songs is goed doordacht, wat van Bad Mouthin’ een langgerekte, swampy en tranceachtige trip maakt. Nooit gedacht dat Tony Joe White ons nog kon verrassen, maar hij is er met verve in geslaagd: hoe iemand met zo weinig middelen zoveel emotie kan overbrengen, is een ferm mysterie.

8
Release:
2018
http://www.tonyjoewhite.com/
https://www.facebook.com/tonyjoe.white
V2
Yep Roc / Redeye

verwant

Tony Joe White :: 16 november 2016, Het Depot

Voor een keer lag Leuven niet aan de Dijle,...

Tony Joe White :: Hoodoo

Weinig artiesten zijn in een carrière van meer dan...

Tony Joe White :: Uncovered

Het zal velen ontgaan zijn, maar de enige echte...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in