Wolvennest :: Void

82835190

Met hun titelloos debuut en frappante liveshows kweekte het Brusselse collectief Wolvennest vrij snel een trouwe cultaanhang. Hun optreden in december vorig jaar in Stuk Leuven als voorprogramma van Wolves in the Throne Room, zette WITTR aan om WLVNNST te vragen als support voor hun passages in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Tsjechiƫ deze zomer. Met hun nieuwe plaat Void blijft de band trouw aan hun geluid maar worden tegelijk nieuwe routes aangesneden.

De sound van Wolvennest is bezwerend. Repetitieve gitaarriffs, hypnotiserende noise, flarden melodie en beklemmende dronegeluiden zijn zorgvuldig en geraffineerd opgebouwd. In tegenstelling tot de vorige schijf wordt hier plaats gelaten voor meer hitsige gitaarsoloā€™s en staan er (zowaar) twee ā€˜songsā€™ op. Enfin, ā€˜songā€™ is een relatief begrip. Niet meteen top dertig materiaal dus. De songs ā€œRitual Loversā€ en ā€œVoidā€ baden in een undergroundsfeer en de ingebouwde weerhaakjes zijn niet van die aard om de liefhebbers van pakweg Bruno Mars of The Editors te doen smelten. No sir!

Michel Kirby schreef alle teksten. De samenstelling van de bandleden uit verscheidene disciplines zorgt voor een gevarieerd klankpalet. Even een korte introductie: Michel Kirby speelt bij de hardcore band Arkangel en is tevens gitarist van La Muerte. Marc De Backer brengt platen uit onder het pseudoniem Mongolito en trok in de negentigerjaren – en erna – de wereld rond als gitarist met Mucky Pup; Dog Eat Dog; Mud Flow en 10000 Women Man. Gitarist Corvus Von Burtle heeft met zijn Cult of Erinyes een opmerkelijke plaats ingenomen in black metal kringen en de multidisciplinaire kunstenares Shazzula (zang en synths) verwierf toegewijde bekendheid met enkele undergroundfilms.

De donkere sferen en sombere droomgebieden van WLVNNSTs eersteling, worden hier iets meer open getrokken door voornoemde ā€˜songsā€™. Verder laat deze nieuwe worp een volstrekt eigenzinnige mix horen van zeventigerjarigen psychedelia, dark ambient, black metal, krautrock, experimentele electro in de geest van Coil en een trancesfeer die werd ingegeven door de Marokkaanse band Nass El Ghiwane.

Het instrumentale openingsnummer ā€œSilureā€ start met synthesizer en stemgeluiden. De (voorspelbare) stilte voor de storm. De bruusk opgetrokken muur van repetitieve gitaarriffs, aangedikt met soloā€™s van Marc De Backer, houdt tien minuten aan. De sfeer is meteen gezet. ā€œRitual Loversā€ volgt naadloos. Eenzelfde beklemmende en dwingende noise van gitaar en keyboards, zijdelings een beetje hardrock, gedomineerd door de hypnotiserende vocalen van frontvrouw Shazzula. De duistere klankpatronen zuigen de luisteraar willens nillens in een droomtoestand die zich situeert tussen een grimmige nachtmerrie en sprookjesachtige rituelen. Een toon die weliswaar bijzonder behaaglijk aanvoelt. Het titelnummer ā€œVoidā€ vervolgt al even koppig en doortastend. Shazzulaā€™s stem klinkt bij momenten bevreemdend. De ijle, morbide aandoende klankkleuren trekken regelmatig open in uitdijende feedback. Het zijn echter slechts strohalmen in een alles verzwelgende maalstroom.

Het beste moet weliswaar nog komen. ā€œLā€™Heure Noireā€ (ingezongen door Alexander von Meilenwald – u bekend van Nagelfar en het fantastische The Ruins of Beverast) is zuivere mystiek, doet aanvankelijk eighties aan maar gaat vervolgens over in een meer black metal georiĆ«nteerde sound. New style, zonder overdadig gebeuk of gekrijs. Heel fijn nummer. ā€œThe Gatesā€ en het bijna twintig minuten durende, alles verpulverende ā€œLa Mortā€ (met de stem van DĆ©HĆ ) sluiten de plaat dik memorabel af. Drukkend, steeds mesmeriserend, geĆÆnspireerd en ontzettend gedreven. Geweldige plaat van een buitengewone band.

Release:
2018
https://www.facebook.com/wolvennestband/
VƔn Records
Beeld:
Burning Moon

verwant

Roadburn Redux :: Online

15 april 2021

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Wolves In The Throne Room + Wolvennest :: 14 december 2017, STUK

We hopen dat ze in het STUK genoeg FebrĆØze...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ā€˜de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Brihang

28 maart 2024De Roma, Borgerhout

REWATCH: Battlestar Galactica (2004-2009)

Tijd om na vijfentwintig jaar ā€˜Golden Age Of Televisionā€™...

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Ā„$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carriĆØre zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in