Frightened Rabbit: Floating In The Forth

Droevig nieuws uit Schotland. Scott Hutchison, zanger van Frightened Rabbit, is op 36-jarige leeftijd overleden.

Vorige maand vierde de band nog het tienjarige bestaan van The Midnight Organ Fight (2008), hun doorbraakalbum dat een quasi mythische status geniet onder fans. Zoals wel vaker het geval is wanneer een artiest een collectieve gevoelige snaar bespeelt, ligt de essentie niet zozeer in het tentoon gespreide muzikale vernuft, maar in het verhaal.

In een cultuur waar vooral lads en dudes het mooie weer maken, was Hutchison niet bang om zich als man kwetsbaar op te stellen. Open en oprecht, zonder zich te verschuilen achter cryptische metaforen, aanschouwde hij in 14 nummers de puinhoop van een gebroken hart en deelde hij zijn ervaringen met de isolerende nachtmerrie die depressie is. Zijn donkerste momenten verwoordde hij glashelder, accuraat en onverbloemd: “I was vacuum packed / shrink wrapped out of air/ And the spine collapsed / And the eyes rolled back / To stare at my starving brain.”

Het mag een wonder heten dat een album waar de desolate wanhoop afdroop toch nog een genietbare luisterervaring oplevert. Dat is mede door de kracht van representatie. De bittere pil kreeg nooit een artificieel suikerlaagje, wel sluimerde er voorzichtig optimisme. Hutchison beschouwde elke geleefde dag als een overwinning. Velen herkenden dankbaar een deel van zichzelf in de Frightened Rabbit-frontman en putten op hun beurt kracht uit zijn hoop er ooit uit te komen.

Tijdens de recente jubileumtournee maakte “Floating In The Forth” elke avond deel uit van de set, waarbij het aanwezige publiek de slotzin “Think I’ll save suicide for another year” steeds weer in de richting van het podium scandeerde. Het mocht niet baten. De donkere wolken haalden de zanger definitief in. De ongenadige realiteit is dat niet iedereen het haalt. Wat rest is enkel de muziek en zijn laatste woorden op Twitter: “I’m away now. Thanks.”

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

verwant

Benjamin Gibbard :: Keep Yourself Warm

Met zijn cover van “Keep Yourself Warm” doet Benjamin...

Frightened Rabbit :: Painting Of A Panic Attack

Al minstens sinds doorbraakplaat The Midnight Organ Fight (2008)...

Frightened Rabbit :: The Winter of Mixed Drinks

Fat Cat, 2010. Zoals het alle goede, van een fijnbesnaard...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in