Fornet + dirk. :: 22 februari 2018, AB Club

Dat loeihard gitaargeweld nog altijd springlevend is in ons landje wisten we al langer — is het eigenlijk ooit weggeweest? Fornet en dirk., twee van de betere lawaaibands van BelgiĆ«, bewezen in de AB Club (nogmaals) dat ze live heerlijk verschroeiend kunnen uithalen.

Terwijl Limbomania-winnaars Fornet meer knipogen naar het moeilijkere lawaai van The Fall en Sonic Youth, refereren Rock Rally-alumni dirk. (brons in 2016) aan Pavement, Fugazi en Weezer, of recentere bands als Car Seat Headrest en Cloud Nothings. Maar beide bands zijn veel meer dan klonen van deze groepe; onder de dikke lagen distortion en andere sonische stormen schuilen er ijzersterke nummers die een eigen geluid laten horen. De bewijzen: een vorig jaar verschenen EP van Fornet en het gloednieuwe debuut Album van dirk. waarmee de band meer dan terecht de viersterrenrecensies opstapelt.

Bij Fornet duurt het echter even voor we echt mee zijn. Zenuwen lijken deze nog altijd piepjonge band een beetje parten te spelen, de geluidsmix zit nog niet goed en bovendien zijn de openingsnummers geen ideale binnenkomers. De vlam in de pan komt er wĆ©l bij “Erase (I’m Alive)”, waarin de groep vijf minuten lang tussen postpunk, kraut en noise scheurt. Het stemgeluid van Thibaud Clijsters doet soms denken aan de betreurde Mark E. Smith — hij zou zich vereerd voelen met zo veel uitstekende bands die zijn erfenis eren.

Nadien volgen nog enkele nummers die bol staan van ophitsende zanglijnen, noise-explosies en vlammende riffs. In het laatste nummer van de set mag saxofonist Matthias De Craene (Nordmann) komen meespelen. Een geslaagd geluidsexperiment dat het optreden van de Limburgers met een knal laat eindigen — misschien iets om een vervolg aan te geven in de studio? Toegegeven: er had misschien nog iets meer in gezeten, maar Fornet blijft wel een van de interessantste lawaairockbands van het land. ZĆ©Ć©r benieuwd wat de toekomst brengt.

Als je Fornet ’tegendraads geweld’ kan noemen, dan is bij dirk. de omschrijving ‘catchy geweld’ van toepassing. En ook live overtuigt dirk. van bij de eerste gitaaruitbarstingen en vocale uithalen van Jelle Denturck. “Waste” is, met andere woorden, meteen een schot in de roos. Met ā€œMilkā€ — een dijk van een nummer en Belgische rockklassieker in wording — is het eerste meezingmoment een feit. Een song die tegelijk zo verschroeiend Ć©n supercatchy klinkt dat het een nieuwe, loeiharde single van Weezer zou kunnen zijn. HĆ©Ć©rlijk.

Denturck slaagt er niet alleen in om met grappige bindteksten de nummers vakkundig aan elkaar te lijmen, hij toont ook zijn breekbare kant tijdens een cover van “The Hours” van Beach House. Die versie mondt uiteindelijk ook uit in een bom van een nummer — het blijft tenslotte dirk. Vervolgens doet dirk. een goedgevulde concertclub op zijn grondvesten daveren met “Hide” en “Gnome”. Hoeveel keer kan een mens het woord verschroeiend gebruiken? VĆ©Ć©l, in het geval van dirk. Het publiek smult, geniet en brult lustig mee (“I only hate myself when I fuck things up/And I fuck things up all the time”). Rock als een bevrijdende ervaring: het kan, en “Fuckup” is het beste bewijs.

Tijdens een, euh, verschroeiende afsluiter duikt Denturck nog eens het publiek in en geeft hij helemaal uitgeschreeuwd zijn basgitaar aan een vrijwilliger in het publiek. En dan is het, een paar minuten later, pats gedaan met schreeuwen, headbangen en luchtgitaar spelen. Een toegift komt er niet, maar niet getreurd: dirk. heeft aan de (hoge) verwachtingen voldaan. Wat een band, wat een energie. En wat een glimlach bij iedereen.

Release:
2018
Beeld:
Leon De Backer

aanraders

verwant

Eindejaarslijstje 2023 van Jef De Ridder

Welke albums waren dit jaar de kroketten bij mijn...

Dirk.

17 september 2023Leffingeleuren, Leffinge

PUKKELPOP 2023: Smeltende tenten in sonisch cinemascope

Wat is dit; Best Kept Secret? Yup, net als...

DIRK.

18 augustus 2023Pukkelpop, Hasselt

Dirk. :: ”In een winkelstraat zie je snel wat een paradijs voor idioten is”

"Blijf in uw kot," verordonneerde Maggie De Block in...

recent

EinstĆ¼rzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in