GOODBYE 2017: Big Thief :: Mythological Beauty

Big Thief is een folkrockband uit de VS onder leiding van Adrianne Lenker en zij hebben dit jaar met hun tweede album Big Thief :: Capacity ongetwijfeld reuzenstappen voorwaarts gezet. Ergens op een mistig kruispunt tussen Lucinda Williams en Julien Baker bevindt dit sleutelnummer “Mythological Beauty” zich, een empathische, diepgravende, doodeerlijke ode aan de moeder van Lenker.

Het emotionele hoogtepunt van “Mythological Beauty” is wanneer Adrianne Lenker vertelt over hoe ze als vijfjarig meisje een zware spoorwegspijker op haar hoofd kreeg tijdens de constructie van een geïmproviseerde boomhut in Minnesota. Lenker gebruikt het incident om over het leven van haar moeder te schrijven met de grootst mogelijke empathie: stel je voor dat ik in haar schoenen had gestaan, een diep ontroerend perspecief: “You held me in the backseat with a dish rack soaking up blood with your eyes / I was just 5 and you were 27, praying don’t let my baby die.”.

Het samenspel tussen tekst, muziek en zang grijpt bij het nekvel: halfschreeuwend, ergens tussen wanhopig en machteloos zingt Lenker de meest emotionele tekstpassages terwijl achter haar de band de elektrische gitaren door zware versterkers knalt. Het pakkende refrein “If you want to leave / You just have to say / You’re all caught up inside / But you know why” schakelt een versnelling lager en klinkt dan weer ongelofelijk licht en vergevingsgezind. Het hele nummer lang is een empathische, liefdevolle ode aan haar moeder die Lenker met al haar tekortkomingen en fouten vooral als mens probeert te zien. Indierock in 2017 werd niet beter dan dit.




Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag een enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://www.bigthief.net/

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

verwant

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Big Thief

11 juni 2022Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Big Thief :: Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Wat doe je wanneer je als band al sinds...

Adrianne Lenker :: Songs & Instrumentals

In het muzieklandschap van de laatste jaren zijn er...

Adrianne Lenker :: Anything

Met Big Thief maakt ze al ontzagwekkend mooie songs,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in