Mavis Staples :: I”ll Take You There

82804630

De een vereeuwigt z’n feestje op foto’s, de ander legt het vast op plaat. Wat zou je zelf doen, met gasten als Keb Mo, Emmylou Harris en Bonnie Raitt? “I’ll Take You There”, heet de party-cd van Mavis Staples’ 75ste verjaardagsfeestje.

20 november 2014, Chicago’s Auditorium Theatre. Het is al even na middernacht en het stof gaat terug liggen. De laatste voetstappen verlaten voldaan de imposante zaal wanneer ergens achter het podium in de backstage nog een fles bubbels gekraakt wordt. Staples’ stem klinkt nog schorder dan voorheen en dient dringend gesmeerd. Tijd om terug te blikken op een feestelijke concertavond.

Het concert start met countryzanger Buddy Miller, die de spits afbijt met de gospelsong “Woke Up This Morning (With My Mind On Jesus).”Hallelu-hallelu-hallelujah!” Niet enkel Mavis, maar ook de Lord wordt geprezen. Dubbelfeest! Terwijl de Lord beslist ergens goeddunkend meekijkt, is het op Mavis nog even wachten. Haar vrienden rollen eerst de rode loper over een vijftal nummers uit: Emmylou Harris met het hoopvolle “Far Celestial Shore” op een leuk drafje, een funky Michael McDonald met “Freedom Highway” (blazers op volle toeren) en Glen Hansard op z’n sensueelst met “People Get Ready”. Wanneer je je begint af te vragen of mevrouw Staples überhaupt wel aanwezig is, komt ze eindelijk het podium op geschuifeld met Aaron Neville aan haar zijde. Leuke combinatie, die frêle stem van Nevillle en Mavis die grolt als een pitbull met kiespijn. Kort maar krachtig is deze “Respect Yourself”. Maar dat ’t zo lekker draait, daar zorgt ook The All Star-band voor. Onder andere producer/bassist Don Was (Bob Dylan, de Stones en funkateer George Clinton), drummer Sonny Emory (Steely Dan en Earth, Wind & Fire) en Michael Bearden op de toetsen (werkte samen met Michael Jackson en Lady Gaga). Nou moe! Met een trio achtergrondzangeressen om je vingers bij af te likken, krijgt elk nummer dat extraatje dat het echt af maakt.

Staples wordt op handen gedragen. Haar engagement voor de burgerrechtenbeweging zit daar voor veel tussen. Het begon midden vorige eeuw met vader Roebuck Staples, die een band stichtte met zijn kroost: The Staple Singers. Begin jaren vijftig tekende de band een eerste platencontract en dat bracht de bal aan het rollen. Van gospelbandje tot een van de meest invloedrijke bands met een boodschap: papa Staples wist hoe ’t moest. Mavis, nog volwaardig adolescent toen, maakte kennis met de burgerrechtenbeweging en tot op de dag van vandaag is haar sociaal engagement in haar songs te horen. Nummers over hoop, over strijdkracht en rechtvaardigheid, en over geloven. Vroeger relevant, vandaag relevant. Vooraleer Staples ons in rechte lijn naar de finale meeneemt, houden Taj Mahal, Eric Church en Greg Allman ons warm.

Ook al is deze plaat ijzersterk van begin tot eind, toch zullen wij niet alles onthouden. Wat wél in ons geheugen gegrift staat, is de versie van “Slippery People” van Talking Heads. Met het koppel Win Butler en Régine Chassagne van Arcade Fire krijgen we een tijdloze cover uit een onverwachte hoek. Ook een uiterst gezellige “Will The Circle Be Unbroken” en een heftige “The Weight”, waarin Mavis ons op bezwerende toon lichte schrik aanjaagt.

Deze plaat is kortweg een leuke mix van country, gospel, blues en soul. Op haar 75ste (ondertussen is ze 78) bewijst Mavis dat ze er nog staat met die o zo krachtige stem van haar. Begeesteren en bezweren doet ze nog steeds alsof ze ervoor geboren werd. Ondertussen is het uitkijken naar haar nieuwe plaat, die midden november uitkomt.

8
Release:
2017
Universal

verwant

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Best Kept Secret 2022 :: Minder drank, meer aardrijkskunde

Eindelijk. Geen woord past beter na drie jaar afwachten,...

Mavis Staples

10 juni 2022Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Mavis Staples

28 juni 2019OLT Rivierenhof, Deurne

“We willen jullie vreugde, geluk, inspiratie en positieve vibes...

Mavis Staples :: We Get By

Dat de tachtigjarige gospel- en soullegende Mavis Staples nog...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Compact Disk Dummies :: ”Als Belgen bewaken wij de goede smaak”

Op de hoes turen Janus en Lennert Coorevits ingespannend...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in