Cactusfestival geeft geheimen stilaan prijs

Na Wilco weet Cactusfestival ook Damien Rice, Gregory Porter en Kurt Vile te strikken voor zijn 35ste verjaardag.

Wilco sluit, zoals eerder al aangekondigd, de festivaldag op vrijdag 8 juli af. Zowel Damien Rice als Gregory Porter spelen een exclusief optreden op zaterdag 9 juli. Op de slotdag van het festival, zondag 10 juli, maakt Kurt Vile nog het mooie weer.

Professioneel melancholicus Damien Rice is een terechte fan van functioneel naakt, want zijn stem haalt ook zonder veel garnering uit naar ontwrichte harten. Met ‘O’ en ‘9’ wist de Ierse bard ordinaire frustraties over leven en liefde naar een torenhoog niveau te tillen. Met ‘My Favourite Faded Fantasy’ is hij, na 8 jaren vol pikzwarte afgrond die naar hem loerde, eindelijk terug!

Het akoestische geluid van kleine maar grootste songs als ‘The Blower’s Daughter’, ‘9 Crimes’ of het nieuwe ‘The Greatest Bastard’, graaft meters dieper dan het meeste gitaargeweld en grijpt zonder veel omwegen naar uw en onze keel. Of hoe rauw hartzeer ook bloedstollend mooi versneden kan worden tot stuk voor stuk parels van songs. Songs die in de intimiteit van het Minnewaterpark hélemaal tot hun recht komen. Vonken!

Naast zijn onafscheidelijke muts gooit Gregory Porter zijn fenomenale stem en indrukwekkende podiumprésence in de strijd om uw oor. Hij groeide op met de muziek van Nat King Cole en gospel in zijn oren en was goed op weg om professioneel football player te worden, maar een hardnekkige schouderblessure deed hem in jazzclubs belanden.

Porter heeft een aangeboren talent voor het schrijven van vlijmscherpe en persoonlijke songs met een zekere emotionele directheid ̩n geloofwaardigheid. Gregory Porter beschouwt zichzelf als een jazzvocalist Рzijn muziek ademt old school jazz Рmaar geniet evenzeer van blues, gospel en de southern soul van legendes als Marvin Gaye, Bill Withers en Donnie Hathaway. Ook die elementen slopen binnen in zijn muziek.

Zijn debuut was meteen goed voor een Grammy-nominatie en een daaraan gekoppelde wereldwijde doorbraak. Tweede album ‘Liquid Spirit’ (2013) vond direct onderdak bij Blue Note. Een nieuwe release komt er binnenkort aan.

Kurt Vile is een eersteklassedealer in melancholia en andere hartverwarmende middelen. Drie albums lang wist hij buiten de radar van de Europese muziekpers te blijven, maar met ‘Smoke Ring For My Halo’ was er geen ontkomen aan de superlatieven en verwijzingen naar Bruce Springsteen, Lou Reed, Bob Dylan, Tom Petty en Dinosaur Jr.

Ook vijfde plaat ‘Waking On A Pretty Daze’ klinkt vastberaden en onwankelbaar en bulkt van heerlijk luie nummers met instant catchy melodieën. Vile bouwt in het Minnewaterpark een intiem feestje met folk, Americana, gruizige rock en sporen van psychedelica.

Cactusfestival 2016 vindt plaats op 8, 9 en 10 juli in het Brugse Minnewaterpark. De voorverkoop start op dinsdag 24 november. Info en tickets: www.cactusfestival.be.

http://www.cactusfestival.be

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

verwant

Cactusfestival :: Adult Contemporary

Bekentenis: ik word hier stilaan te oud voor. De...

Na 8 jaar wachten eindelijk een nieuwe Damien Rice

De Ierse singer-songwriter Damien Rice komt met een nieuw...

Damien Rice

22 juni 2013Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Gent Jazz: Amatorski + Tindersticks + Damien Rice :: 12 juli 2012, Bijlokesite

Het waren drie publiekstrekkers die ervoor zorgden dat mensen...

Damien Rice :: 26 maart 2007, Cirque Royale

Nadat de stofwolk van Rices emotionele splinterbom in het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in