Chanouga :: Narcisse: 1. Memoires van de andere wereld

De confrontatie van twee culturen. Het weinig gekende verhaal van Narcisse Pelletier vormt de basis voor Narcisse. Chanouga debuteert sterk in het Nederlands.

Kinderen die verloren raken en opgroeien in een andere cultuur en beschaving. Het is een thema dat doorheen de geschiedenis lezers blijft boeien. Voor de reeks Narcisse baseerde Chanouga zich op een authentiek voorval uit de Franse geschiedenis. De jonge zeeman Narcisse Pelletier verdween immers in 1858 tijdens een vaart richting Australië. Hij werd achtergelaten in een gebied dat bevolkt werd door inboorlingen. Achttien jaar lang leefde hij onder de inboorlingen. Her en der vond Chanouga stukjes en brokjes informatie over de geschiedenis van Narcisse Pelletier. Het is bijna een geluk dat er maar zo weinig over Pelletiers lot bekend is. Dat geeft de auteur alle kansen om zijn fantasie te laten werken en een plausibel verhaal te verzinnen dat tegelijk ook een avontuur kan worden dat tot de verbeelding spreekt.

In dit eerste deel van de trilogie presenteert Chanouga hoe Narcisse al van jongs af aan begeesterd raakt door de zee en zijn toekomst als zeevaarder ziet. Het is een interessante zet van de auteur om het album te beginnen op een moment waarop Narcisse na zijn avontuur uiteindelijk in Frankrijk beland is en als een zonderling leeft in een afgelegen vuurtoren. Zijn lichaam staat vol tatoeages en hij vertelt aan een kleine jongen hoe hij uiteindelijk daar beland is. Die tijdssprong prikkelt de nieuwsgierigheid van de lezer naar wat er allemaal gebeurd kan zijn sinds het begin van Narcisses levensverhaal.

Chanouga is nog maar eens een ontdekking van de Franse uitgever Paquet, uit wiens fonds Gorilla nu al een tijd gretig albums plukt. Chanouga, het pseudoniem van Hubert Campigli, debuteerde eerder met het one-shot De Profundis. Daarin vermengde hij folklore, avontuur en poëzie tot een heel eigen stijl die mooi aansloot bij zijn sfeervolle tekeningen. Daarin wil hij het ambachtelijke karakter van zijn werk net benadrukken door de lijntjes niet allemaal weg te halen uit de afgewerkte tekeningen. In Narcisse gebruikt hij deze stijl ook met succes om exotische landschappen en verre zeezichten overtuigend op papier te toveren.

Dit eerste album van Narcisse is geenszins een perfecte strip. Zo kan de opbouw van zijn scenario zeker nog sterker en zijn niet alle figuren evenwichtig getekend. Er zit nog wat beweging in zijn werk, terwijl net een vaste hand nodig is om de personages doorheen het album consequent neer te zetten. Toch is ook Chanouga weerom een beloftevolle nieuwe naam die Gorilla op de Nederlandse markt presenteert. Narcisse is zonder twijfel een reeks om in de gaten te houden. Met Memoires van de andere wereld maakt de trilogie alvast een sterke start, terwijl het eigenlijke verhaal, het leven van Narcisse Pelletier bij de inboorlingen, pas in het tweede deel zal beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in