Polar Bear :: Same As You

82805647

Hupse klanken, zoemende melodieën, warme woorden: jup, ’t is lente.

Maar we zouden het hebben over Polar Bear. De kluit avant-jazzers uit Londen heeft een nieuwe plaat. Een vrólijke plaat, die alles bestuift met dikke korrels peace, unity, love, and having een beetje fun in het bedauwde gras. Verdomme: zijn we toch weer aan het doorbomen over onze lente.

Die nieuwe plaat heet Same As You en ze is er om je aan te laven. De verwachte roes laat wel even op zich wachten. Niet dat de eerste nummers niet deugen – opener “Life Love and Light” is een ‘geparlandood’ Genesis-verhaal met een dreadlock, en op “We feel the echoes” stellen drum, saxen en bas zich aandoenlijk stilletjes voor alvorens ze gezamenlijk de dag en jouw gemoed krieken.

Neen, als Polar Bear niet meteen begeestert, dan is dat gewoon omdat de plaat even moet nestelen voordat het een en ander zijn ware karakter toont. De geluiden op Same As You nemen doorgaans lange aanlopen voordat ze zich ten volle laten gelden, waardoor je de plaat van al te makkelijk minimalisme zou kunnen verdenken. Toch wordt het maar een keer écht saai – de eerste minuten van afsluiter “Unrelenting Unconditional” zweven maar een eind weg zonder af en toe eens te checken of iedereen nog mee is.

De drums van Sebastian “Seb” Rochford, harig genreomnivoor en stichtend lid van Polar Bear, maken véél goed. Op “Don’t Let the Feeling Go” wordt ferm geblazen (twee saxofoons), diep gestreken (contrabas) en af en toe wat gezongen (Seb Rochford en Hannah Darling), maar het is de percussie die het nummer van een edgy daver voorziet. Het geheel is veruit het dichtst begroeide nummer van het album, met geen ruimte voor tussenpozen.

Ook andere delen van Same As You varen wel bij de art brut van Rochfords drums. Ze trekken “Of hi lands” in gang, waarna ook Mark Lockheart en Pete Wareham hun aperitief in de bloempot lozen en de saxofoonriem omgorden. Zij nemen het keurig over met een spel dat registers durft te verkennen. Daarbij weerstaan ze aan de verleiding om er een ordinaire piscompetitie van te maken: het gaat beslist níét om wie de langste rek krijgt op zijn adem. Een georkestreerd experiment is veel leuker dan de kleine chaos van een enkele freestyler, en dat heeft Polar Bear goed begrepen.

In Each and Every One, Polar Bears vorige album, was doorwrocht met vreemd elektronische klanken die een enkele DNA-streng deelden met de melancholische beats van Burial. Same As You blijft even eclectisch en rààr, maar voelt minder gefragmenteerd aan. Hier horen we kundig precisiewerk met meer melodische houvast dan een gemiddelde jazzband weet op te brengen. En de secondelijm die al dat muzikaal miniatuurwerk samenhoudt? Seb Rochfords drums. Masta Killa, rappend lid van de Wu-Tang Clan, wist ooit te rijmen dat “the dumb are mostly intrigued by the drum.” Wel, meneer Killa: mooi niet!

7.5
Release:
2015
http://www.polarbearmusic.com
Konkurrent
The Leaf

verwant

Polar Bear :: Peepers

Jazz en rock, het blijft een vreemd huwelijk. Al...

Acoustic Ladyland :: Living with a Tiger

Wat gebeurt er als een stel muzikanten beslist om...

Polar Bear + Leafcutter John

enola maakt er geen geheim van hoog op...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in