Team William :: Drama

82798491

Een comeback waar geen mens nog op had durven hopen; dat is Drama van Team William. Het goeie nieuws: de vijf jaar pauze zijn geen verloren tijd geweest. Op deze tweede horen we een gerijpte, gelouterde groep, die reuzenstappen voorwaarts heeft gezet.

“Drama”: het staat in fluo roze kauwgomletters op de hoes, dus het mag zelfs letterlijk wat tongue in cheek genomen worden. Maar toch: drama was het, toen Team William vier jaar geleden aan de opvolger van zijn charmante debuut begon. Frontman en songschrijver Floris De Decker raakte slaags met zijn eigen perfectionisme, delfde het onderspit en gooide de handdoek in de ring. Wat zo mooi was begonnen met een derde plaats in die Rock Rally Van De Verjonging in 2008 en een trits radiohitjes leek alweer voorbij.

Putten zijn er echter om uit te kruipen, en bloed dat loopt waar het niet gaan kan; het duurde geen eeuwen of De Decker ontdekte dat hij – potverdriedubbeltjes aan toe – opnieuw Team Williamsongs aan het schrijven was. Brokken werden schoorvoetend gelijmd, nieuwe bandleden gezocht om de boel te vervolledigen, en zie: anno 2015 is daar Drama, een dòt van een comebackplaat.

Eén die de draad pas vele meters verder oppikt dan waar De Decker hem had laten liggen. Het rafelige rocken van weleer, maakte plaats voor een meer bedachtzame aanpak, waarbij zich ook een hang naar de eighties openbaart. Maar dat wist u al van die eerste keer dat u de single “1995” hoorde; een prettig stukje pop dat meer dan één synthlijn is gaan halen in Het Plastieken Decennium. “Stormy Weather” – onze kop eraf als dat geen single wordt – krijgt van producer Luuk Cox dan weer een knallende gated drum mee die “A-N-T-H-E-M” spelt mocht u het nog niet begrepen hebben.

Ook nieuw; tegenwoordig gaan de songs van De Decker ergens over. We herinneren ons een verblufte baas op kantoor toen hij “You Look Familiar” voor het eerst hoorde: “zingt die echt “My sister is a horse?”?” Jawel, maar gedaan daarmee. Op Drama krijgt u persoonlijke beschouwingen als de wonderlijk ingetogen opener “Ocean Fire” of het bijna-verhaaltje van “Nothing Ever Seems To Last”. Dat er tussendoor toch nog eens een “There’s a caveman in my coffee” binnensluipt, maakt dan niet uit. Oude gewoonten leer je niet zo maar af.

Geen nood; sturm und drang is niet onder tafel geschopt; ze heeft gewoon teugels en een bitje aangemeten gekregen om zo kundig te worden bereden. “A New Country” stampt en briest, maar blijft netjes in het gareel, “Poets” doet wat men zo mooi “jakkeren” noemt. Houdt het dan weer gezapiger: “Close Enough”, dat met zijn Caraïbische klanken heerlijke eightiespop is.

Toch zijn het voor het eerst de ingetogen nummers die bij Team William hun doel treffen. “Feel You” barst van de kleine details op de achtergrond en zwelgt in sfeer. “Away With The Fairies” is een hartverscheurend afscheid van de onschuld. “Give me one more chance to get used to darkness”, zingt De Decker, en je herkent een pijn van lang geleden.

In afsluiter “Where It All Turns Black” wordt het allemaal nog eens samengevat; de frustratie, de onzekerheid, het zwarte gat dat 2010-2014 moet geweest zijn. Prachtnummer, maar het is natuurlijk dikke zever als eindpunt. Met een plaat als Drama en een gelouterde De Decker moet de toekomst Team William wel tegemoet lachen.

8
http://www.teamwilliam.be/
Pias

verwant

Cloudy-Oh :: Dreaming

"Ik heb maar één keer paddenstoelen genomen in mijn...

Floris Francis Arthur :: There Never Is And Never Was A Masterplan

Een veelschrijver die zich jaren heeft ingehouden, moet érgens...

Floris Francis Arthur :: Hold Me Now

Jaren geleden speelde hij al als FFA, nu gaat...

Cloudy-Oh :: Exactly Where I Wanna Be

Toch. Toch nog. Toch weer. Exactly Where I Wanna...

Cloudy-Oh :: First To Say

De blauwe pruik is weg, het tweede leven blijft....

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in