Uit de kelder van Dylan

Op 4 november komt nummer 11 uit de steeds imposanter wordende Bootleg Series van Bob Dylan uit. En deze keer is het zowat de heilige graal voor de Dylan fans: de volledige Basement Tapes, gespreid over 6 cd’s, of een selectie op 2 cd’s voor de kleinere beurs (of 3 LP’s).

De Basement Tapes behoren tot het meest mythische werk van Bob Dylan. Na zijn mysterieuze motorongeluk in 1966 trok Dylan, die toen op het hoogtepunt van zijn roem stond na zijn “elektrische” drieluik Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde, zich even terug uit de muziekwereld. Terwijl de rest van de wereld de summer of love beleefde in 1967, zou hij samen met de leden van wat later The Band zou worden, zich terug in de kelder van Big Pink in West Saugerties, NY. Daar zouden ze in een informele sfeer een hele reeks nummers schrijven of coveren geïnspireerd op oude rootsmuziek. Daarbij zaten songs als “This Wheel’s On Fire”, “The Mighty Quinn” of “You Ain’t Going Nowhere”. Deze songs bleken later de missing link te zijn in de overgang naar de roots- en countryalbums die Dylan op het einde van de jaren ’60 zou uitbrengen

Opnames hiervan kwamen voor de eerste maal boven water op The Great White Wonder, zowat de eerste bootleg uit de muziekgeschiedenis. Later kwamen er nog uitgebreidere bootlegs van de Basement Tapes uit. In 1975 was er de, weliswaar beperkte, officiële release (van 16 songs), maar daar werden de demo’s door Robbie Robertson bewerkt met overdubs en werden er extra, later opgenomen songs van The Band toegevoegd.

Maar nu is er dus volume 11 van de Bootleg Series. Gespreid over 6 cd’s worden er zo maar even 138 tracks uitgebracht, zonder overdubs of andere versieringen. Een aantal van die songs komen zelfs van zeer recent teruggevonden master tapes. Daarbij komt er nog eens een bijhorend boek van 120 bladzijden met onuitgegeven fotomateriaal en liner notes. De songs werden door Garth Hudson (The Band) en muziekarchivist Jan Haust met zorg gerestaureerd en zouden de originele versie zo dicht mogelijk moeten benaderen. Slacht dat spaarvarken maar.

http://www.bobdylan.com
Sony

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

verwant

Eindejaarslijstje 2023 van Jef De Ridder

Welke albums waren dit jaar de kroketten bij mijn...

Bob Dylan :: Shadow Kingdom

Shadow Kingdom is de soundtrack van de concertfilm die...

Stef Kamil Carlens :: “Komaan Bob, het mag toch ietske meer zijn”

Niemand zingt Dylan zoals Dylan, luidt een volkswijsheid, maar...

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

The Man In Me :: Bob Dylan 80

Hij is even onnavolgbaar als ongrijpbaar. Het symbool van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in