Eraas :: Initiation

82814508

Glaciale sferen, beelden van uitgestrekte turfgronden zonder menselijk leven, bezwerende ritmes; dat Eraas een band is die uit het ter ziele gegane Apse is voortgekomen mag geen verwondering vergen. Initiation probeert het onmogelijk te evenaren Spirit van die groep in herinnering te brengen.

Het moet ongeveer acht jaar geleden zijn dat het Amerikaanse Apse het verbluffende Spirit uitbracht; een donkere, bezwerende trip die tegelijk claustrofobie en bewondering opriep. Drie jaar later keerde de groep terug met het teleurstellende Climb Up; het was duidelijk dat Apse zijn vuur al kwijt was. Ontgoocheld stapte frontman Robert W. Toher uit de band, om samen met gitarist Austin Stawiarz Eraas te starten. Een titelloos debuut passeerde onder de radar, maar opvolger Initiation belandde hier dan toch op de mat.

Veel is er niet veranderd aan de modus operandi van Toher en Stawiarz. Nog steeds gedijt Toher het best als de setting de buitenscène van een gothic roman is; ijl waait de wind over vage gronden, koppig, uit arme grond worstelend groen waait stug mee, een eenzame, in het zwart gehulde figuur heeft niets goeds in de zin — is dat een mes waarin de zon net reflecteerde, of toch maar een horloge?

Soms is het tribale, rituele karakter van Apse wel nog hoorbaar; in de krautrockbas van “Looking Glass/Petition” bijvoorbeeld. Het is een dreigende opener die zo op de soundtrack van Vikings of Game Of Thrones kan met zijn brute bezwering. “Who’s in the doorway/when I get home/ coming down the staircase/ meeting eye to eye”, zingt Toher; een plotse blik over de schouder richting kamerdeur is dan niets om je over te schamen.

“The Dream” heeft het soort baslijn dat we al iets te vaak hebben gehoord op Spirit — een waar een bijna achteloos onheil voorspellende dreiging boven hangt — maar de losse percussie houdt het boeiend telkens je in slaap dreigt te worden geluld. Ook in “Old Magic” zorgt de diepe bas voor onrust; dit is Roodkapjes tocht door het bos, mocht het kind diep na zonsondergang zijn vertrokken. In het struikgewas ruist van alles onheilspellend, en diep in het bos zingt de wolf met akelige falset.

Het grote verschil met Apse: dit is spaarzamer gearrangeerd. Tussen de noten hangt vooral leegte. De tweede helft van Initiation sukkelt dan ook in een weinig boeiend soundscapestraatje waar weinig mee aan te vangen is. In “Splitting” merk je ook hoe de groep al zonder ideeën is gevallen, en dan maar eens dunnetjes het begin van de plaat overdoet.

Tegen de afsluiter “Initiation” heb je ’t met deze nauwelijks een halfuur durende plaat dan ook wel gehad. Het geluid is er nog wel, maar het is zo kaal ingevuld. Zonder het soort opzwepende uitbarstingen dat Spirit wel had, valt er bij Eraas net iets te weinig te rapen. ’t Kan scoren zijn op uw volgende halloweenfeestje met deze creepy soundtrack, maar veel meer is er ook niet aan. Toher en Stawiarz hebben een band nodig. Misschien kunnen ze die Apse noemen?

4.5
http://www.eraas-music.com
Konkurrent
Felte

verwant

Apse :: 15 december 2009, STUK

Een paar uur vertraging, een muzikantenwissel te veel tussen...

Apse :: Climb Up

Hoe raak je uit de duisternis van het onpeilbaar...

Apse klimt uit duisternis

Climb Up, zo heet de tweede plaat van Apse....

Apse :: “We sluiten een americana-album niet uit”

Wie Spirit in huis heeft en de band aan...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in