Psycho 44 :: Suburban Guide To Springtide

Bij Suburban Guide To Springtide, het langverwachte debuut van Psycho 44, voelden we ons weer die veertienjarige puber die voor de eerste keer naar Nine Inch Nails, Queens Of The Stone Age en Nirvana luistert.

En daar is op zich niets mis mee. We hebben te maken met een vurige, toegankelijke plaat, die je na één luisterbeurt volledig door hebt. De compromisloze rock van dit jong geweld uit Grobbendonk is schatplichtig aan zijn voorbeelden uit de jaren negentig, maar krijgt dankzij de subtiele elektronica toch een eigentijdse toets — check het poppy “=M=”, dat wordt voortgestuwd door pompende drums. Maar het is vooral met “Dance MTHRFCKR Dance”, een pletwals van een nummer, dat de Kempense keetschoppers bewijzen hoe ze een geniaal refrein moeten schrijven.

Dat laatste nummer kan zich gerust meten met “All My Demons Are Distortion”, de splinterbom waarmee de piepjonge band een paar jaar geleden uit het niets opdook. “Het nummer is een maatstaf geworden”, zeiden ze ons in 2011. Psycho 44 had net een EP’tje opgenomen onder de deskundige begeleiding van Monsieur Paul van Triggerfinger en het jaar ervoor Vi.be On Air gewonnen, en het tot in de finale van Humo’s Rock Rally geschopt.

Het harde werk van de ambitieuze band werd nog beloond voor het debuut uit was. In mei waren ze de opwarmer voor de Britse hipsters van Palma Violets in de Charlatan. Midden in hun examens werden ze door Josh Homme himself opgetrommeld om het voorprogramma van Queens Of The Stone Age te doen in het Koninklijk Circus. Als kers op de taart mocht Psycho 44 de Marquee op Pukkelpop voor geopend verklaren.

Zelfs in een krachtig punknummer als “Surfer Hell” wordt de catchiness niet uit het oog verloren; een bewijs dat Psycho 44 ondanks zijn smerige sound een ruim publiek wil aanspreken. Reken daarbij nog eens de energieritmesectie en je hebt alles voor een ranzig pogofeestje.

In de eenvoud waarmee Psycho 44 ons bij de eerste luisterbeurt uit ons dak doet gaan, schuilt ook meteen zijn grootste zwakheid. “In Control”, dat een heerlijk snedig refrein herbergt, “Tender Model Blues”, waarin zanger-gitarist Gaelian Corluy afwisselt tussen een hoog falset, brulstem en een gewone stem, en “No Metaphor”, bijna pure Queens Of The Stone Age, boeien iets minder na een paar luisterbeurten. Ook het titelnummer is iets te zeer een doorsnee rockende en meezingbare Nirvana-ballade. Aan u dus de keuze of deze nummers voldoende zijn om de luchtgitaar boven te halen.

Psycho 44 klinkt op zijn debuut minder tegendraads of verbijsterend origineel dan ander lawaai dat België gekend heeft, maar de nummers van Suburban Guide To Springtide moet u vooral eens live gehoord hebben. Deze jonge knapen hebben zelfs al genoeg ontvlambaar materiaal om The Barn op Rock Werchter in lichterlaaie te zetten. Die echt verrassende plaat is misschien wel voor de volgende keer.

Psycho 44 stelt Suburban Guide To Springtide live voor op 30 november in de AB Club.

6.5
Release:
2013
http://www.psycho44.com/
PIAS

verwant

Psycho 44

29 februari 2020Trix, Antwerpen

Psycho 44 :: ”Guns ‘N Roses? Fuck, dat was niet de bedoeling!”

Maar liefst zeven jaar ligt er tussen Suburban Guide...

EMOTIONS vult programma verder aan

De elfde editie van het gratis jongerenfestival EMOTIONS in...

Psycho 44 :: ”De beste manier om bekend te worden? Je kloten eraf spelen!”

Jochei! Psycho 44 heeft eindelijk zijn langspeeldebuut Suburban Guide...

TIPS VOOR 2012 :: Psycho 44 :: “Fuck Wizz Air!”

In januari presenteert goddeau u met Tips Voor 2012...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in