Chelsea Wolfe :: Pain Is Beauty

82809163

Goth blijft voor de muziekliefhebber buiten de niche een moeilijk verteerbaar kenteken. De Amerikaanse Chelsea Wolfe doet haar best om trouw te blijven aan haar roots, maar ze toch met voldoende andere genres te infuseren.

Met haar avontuurlijke tweede langspeler Apokalypsis profileerde Wolfe zich als een zwartgeblakerde zus van de vroege Zola Jesus. Een jaar later maakte ze een radicale beslissing door afscheid te nemen van de barre soundscapes en een akoetische folkplaat op te nemen. Hoewel Unknown Rooms als een experiment in plaats van een radicale koerswijziging verkocht werd, heeft deze toch duidelijk zijn stempel gedrukt op Pain Is Beauty. De stem is veel duidelijker op de voorgrond aanwezig, de melodieën een pak toegankelijker. We hoeven niet meteen voor een overstap naar de mainstream te vrezen, maar toch lijkt Wolfe te verklaren klaar te zijn voor een groter publiek.

Dat grote publiek zal in haar nieuwe geluid enkele duidelijke aanknopingspunten opmerken en ongetwijfeld ook smaken: de woestheid van PJ Harvey, of dichter bij huis het etherische van het vroege werk van The Gathering onder Anneke Van Giersbergen. Kopieerwerk zou echter een onterechte blamage zijn, want Wolfe kleurt op haar vierde album veelvoudig buiten de genrelijntjes. De opener “Feral Love” trapt af met gothgitaaraanhalen en een zware EBM-beat alvorens in een kolkend gothic mantra te belanden. Daar blijft het echter niet bij, verderop waagt ze zich nog verder van haar bed met een swingende retrotoets in “Destruction Makes The World Burn Brighter” — denk Roy Orbinson en Jackie Cane verenigd in Pulp Fiction — of zelfs een hint van stoner rock in “We Hit A Wall”.

Naast de zin voor experiment hoor je ook meteen hoezeer Wolfe dankzij de extra jaren ervaring zelfzekerder geworden is. De vrouw die destijds enkel gesluierd op de bühne durfde te verschijnen, heeft er geen probleem meer mee zich muzikaal bloot te geven. Daardoor benut ze meer dan tevoren volop de rijkdom van haar vocale register: een ijle nimf op de strakke drumkadans van “Reins”, badend in intimiteit op de ingetogen afsluiter “Lone”, een gekwelde banshee op “They’ll Clap When You’re Gone”. Deze laatstgenoemde zou bij deze tot verplicht luistervoer gemaakt moeten worden: een overweldigende ballade die vanuit obscure folk uitgroeit tot een emotionele eruptie waar de titelzin doorheen klieft.

Muzikaal had bij momenten nog verder geschaafd kunnen worden. Hier en daar horen we enkele gedateerde invloeden die niet het embleem retro verdienen. De nerveuze, goedkope beat die “The Warden” opjut lijkt uit de kast van nineties trance gepikt en had daar beter verder stof liggen vergaren. “Kings” en “Ancestors, The Ancients” pogen een eerbetoon aan de perkygoth van Switchblade Symphony te brengen, maar doen eerder aan de vroege Within Temptation denken. Verwijder deze drie uit de playlist en je houdt een krachtige plaat over die op een inventieve manier het gothic genre benadert en uitbreidt.

Chelsea Wolfe speelt op 30 oktober in de Gentse Vooruit.

6.5
http://www.chelseawolfe.net
Foreign Media Music
Sargent House

verwant

Chelsea Wolfe & Emma Ruth Rundle :: Anhedonia

In eerste instantie over het hoofd gezien. Dan op...

Chelsea Wolfe :: Birth Of Violence

Op Birth Of Violence keert Chelsea Wolfe niet alleen...

Moon Duo + Chelsea Wolfe :: 19 juni 2017, Trix

Ter afsluiting van het voorjaarsconcertseizoen zorgde Trix voor een...

Marissa Nadler :: Strangers

Only because it is slightly mellow, doesn’t mean that...

Sonic City 2015 :: enola’s 5 Absolute Aanraders

Sonic City - 21 & 22 november in De...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in