Jack Johnson :: From Here To Now To You

82829206

Jack Johnson is het levende bewijs dat eenvoud siert. Minimale arrangementen plus een zorgeloze attitude equivaleren een heerlijk zomergevoel, zoiets. From Here To Now To You, zijn zesde studio-album ondertussen, past perfect binnen dat plaatje.

Voor wie de man nog niet kent, vertellen we graag nog eens zijn levensverhaal. Je kan er nu eenmaal niet omheen als je zijn muziek wilt begrijpen. Johnson groeide op in Oahu, Hawaii. En wat doet een mens op een eiland in het midden van de Stille Oceaan? Juist ja, surfen. Johnson kreeg zijn eerste surfplank toen hij vijf was en bleek een waar natuurtalent te zijn. Dat mooie liedje duurde helaas niet lang. Op zijn zeventiende zorgde een zwaar surfongeval ervoor dat hij zijn veelbelovende carrière kon vergeten. Een optimistische Johnson liet echter het hoofd niet hangen en gooide het over een andere boeg. Hij kon namelijk ook een aardig potje gitaar spelen. In 2001 leidde dat tot zijn solodebuut Brushfire Fairytales.

Die singer-songwriterwending heeft hem alleszins geen windeieren gelegd. Dat bewijzen de bijna 20 miljoen verkochte platen toch. Johnson staat al zes albums lang garant voor vertrouwde degelijkheid. Zijn vaste recept van opgewekte songs en een minimale muzikale bezetting is weinig verrassend, maar tovert wel keer op keer een glimlach op je gezicht.

From Here To Now To You klinkt weer even vertrouwd als vanouds. De samenwerking met Mario Caldata Jr., goede vriend en producer van Johnsons On & On en doorbraakplaat In Between Dreams, zal daar ongetwijfeld voor iets tussenzitten. Een akoestische gitaar, Johnsons zalvende stem en wat percussie en keyboards. Good old Jack doet wat we van hem verwachten. En meer moet dat in zijn geval ook niet zijn.

Johnson, getrouwd en vader van drie kinderen, bezingt de eenvoudige dingen van het leven. Prille liefde en de afwas doen bijvoorbeeld in “Washing Dishes”. Het kan als waarschuwing tellen. Het lovey-doveygehalte ligt namelijk behoorlijk hoog op From Here To Now To You, wat tot een lichte overdosis kan leiden.Dat je je vrouw graag ziet, is heel schoon, Jack, maar je moet daar nu ook niet te hard in gaan overdrijven.

Al levert het best wel wat aardigheidjes op. Meefluiten doen we met het op akoestische gitaar gebrachte “I Got You”, waarin Johnson terugblikt op het begin van zijn relatie. Dat scenario herhaalt zich op “Never Fade”. Met zijn eenvoudige, weinig aan de verbeelding overlatende teksten hangt Jack graag de meligaard uit, maar in zijn geval is het gepermitteerd.

Zo heeft hij het in “Home” over de talrijke klusjes die hem opwachten na lang van huis te zijn weggeweest. De tuin moet dringend worden aangepakt, de lindeboom gereanimeerd (“I gotta get home, there’s a garden to tend”), maar dat weegt allemaal niet op tegen dat vertrouwde gevoel van weer thuis te zijn (“Home is wherever we are if there’s love here too”). Af en toe gooit Johnson er ook wat schwung tegenaan. Zo is het ritmische en door handgeklap aangedreven “Shot Reverse Shot” een aanstekelijk meezingertje.

From Here To Now To You is Jack Johnson ten voete uit. Eenvoudige feelgoodmuziek met een zomers vakantietintje. Het advies luidt dus andermaal: neem er uw tijd voor en geniet. En verwacht er vooral niet te veel van. En dan komt het allemaal goed.

6
http://www.jackjohnsonmusic.com
Brushfire Records

verwant

Jack Johnson

7 juli 2018Rock Werchter

UPDATE ROCK WERCHTER :: Ook The Temper Trap komt

Maandag maakte de Schuer in één klap 6 nieuwe...

Jack Johnson :: Sleep Through the Static

Brushfire, 2008 Het zal je maar overkomen; je wordt...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in