Mayer Hawthorne :: Where Does This Door Go

82805105

Met Where Does This Door Go presenteert Mayer Hawthorne met pop en hiphop gemixte soul. De muziek is plezierig, maar snijdt niet diep in de ziel.

De deur van het onbekende openen en zoeken naar wat er achter zou moeten schuilen. Dat was het opzet van Where Does This Door Go. Singer-songwriter Mayer Hawthorne uit Michigan veranderde zijn werkwijze. Hij producete de plaat dit keer niet alleen, maar samen met onder meer Jack Splash en Greg Wells, die al met Cee-Lo en Adele samenwerkten.

En wat huist achter de deur? Een ander geluid dan op voorganger How Do You Do. In plaats van op Motown is het nu geïnspireerd op de gladde pop van de jaren ‘70 en ‘80 (denk aan Steely Dan en Hall & Oates). Opvallend is dat vooral de sound van Pharrell Williams, hoewel hij slechts drie tracks ervan in elkaar stak, het album kenmerkt. Het zijn stuk voor stuk sensuele en funky deuntjes. Alleen lijken ze bij vlagen wel heel sterk op het materiaal dat Pharrell jaren geleden creëerde met zijn buddy Chad Hugo onder de naam The Neptunes. Zo knipogen “Wine Glass Woman”, single “Her Favorite Song”, dat Warren ‘Oak’ Felder onder handen nam, en “Corsican Rosé” danig naar de nummers die The Neptunes vroeger voor Justin Timberlake in elkaar boksten. Het opzwepende “The Stars Are Ours” herinnert dan weer aan N*E*R*D, de band van Pharrell.

Andere nummers zijn frisser. “All Better”, waarop hij de liefde analyseert, begint behoorlijk zeurderig, maar ontpopt zich zoetjesaan tot een plezant opdondertje, dat met geestige la-la-la’s eindigt. Een schijnbaar zorgeloze en aantrekkelijke groove schittert in “They Don’t Know You” en vooral in “Back Seat Lover”, waarbij we ons meteen kommerloos cruisend in een hippe bolide wanen. Ook de uitstapjes richting hiphop zijn interessant. In “Crime” buigt Hawthorne zich met rapper Kendrick Lamar over de vaak flinterdunne grens tussen argeloos vertier en misdaad. “The Only One” verbaast met een dartel muzikaal interieur: blazers en scratches dollen met een zware beat. “Can’t Stop” met Snoop Dogg is een ludieke lovesong.

Sfeervol is ze beslist, maar echt beroeren doet de muziek amper. Where Does This Door Go mist tracks zoals “Just Ain’t Gonna Work Out”, de verslavende tearjerker van zijn eerste langspeler A Strange Arrangement. Liedjes waarbij je de pijn of het geluk van de zanger zo door je lichaam voelt gieren. Enkel met het opgewekte “Reach Out Richard” en de titelsong benadert Hawthorne dat magische gevoel. In dat eerste nummer vertelt Hawthorne zijn vader Richard op een meeslepende beat dat hij zich over hem geen zorgen moet maken en zijn weg wel zal vinden in het leven. “Where Does This Door Go” doet onthaasten. Omsingeld door een mooie dromerige waas van strijkers en flarden harp mijmert Hawthorne over zijn zoektocht. “Allie Jones”, “The Innocent” en “Robot Love” maken daarentegen weinig los. Tamelijk amusante songs, maar ook niet meer dan dat.

De muziek is gepolijst, maar ze is geen platte mainstream. Instrumentaal is Where Does This Door Go redelijk veelzijdig, de teksten zijn vermakelijk en bijwijlen zeer persoonlijk, en Hawthorne heeft nog altijd een charmant klinkende stem en guitige stijl. De plaat is best leuk. Aangrijpend is ze echter nauwelijks.

6
Release:
2013
http://www.wheredoesthisdoorgo.com/
Mercury
Republic / Universal

verwant

Mayer Hawthorne :: How Do You Do

Eigenlijk was het maar een grapje, die eerste diep...

goddeau.tv :: Attic Addict 6 :: Mayer Hawthorne

Dit najaar zet goddeau.com een unieke samenwerking op met...

Mayer Hawthorne :: A Strange Arrangement

PIAS, 2009 De soulrevival van de voorbije jaren liet ons...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Compact Disk Dummies :: ”Als Belgen bewaken wij de goede smaak”

Op de hoes turen Janus en Lennert Coorevits ingespannend...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in