Rucka & Jones :: Wonder Woman: De Hiketeia

Voor het eerst geraakt een nieuw superheldenicoon vertaald naar het Nederlands. In De Hiketeia wordt Wonder Woman geconfronteerd met een eeuwenoud ritueel. Een verhaal over de grenzen van trouw en eerbaarheid.

Wonder Woman, alias Diana van Themyscira, is een creatie van William Moulton Marston. Sinds 1941 verschijnen haar avonturen in stripvorm. Als prinses van de mythische Amazones beschikt ze over formidabele krachten. Hoewel Wonder Woman nooit de wereldwijde erkenning heeft gekregen die haar collega DC-iconen Batman en Superman wel te beurt is gevallen, blijft ze zeker in de Verenigde Staten een klassieke heldin. Tot nu toe werden er nog maar weinig van haar comics vertaald. Met De Hiketeia kiest de jonge uitgeverij RW voor een moderne klassieker. Scenarist Greg Rucka en tekenaar J.G. Jones zijn twee van de populairste Amerikaanse stripmakers en hun gezamenlijke creatie is alleszins het lezen meer dan waard.

Diana oefent aan het begin van dit verhaal (dat uit 2002 dateert) de functie van ambassadrice van Themyscira uit. Op een avond vindt ze een jonge vrouw op haar drempel. Die smeekt haar om steun en bescherming. Zo start voor Diana een zogenaamde Hiketeia. Rucka baseerde zich op authentieke geschriften die van een gebruik spreken waarbij iemand een andere persoon smeekt om bescherming. In dat geval kan die andere persoon de bescherming toestaan, maar die moet dan wel beseffen dat die bescherming voortduurt, wat er verder ook gebeurt. Enkel wanneer de beschermeling zichzelf opnieuw vrij verklaart, houdt de bescherming op. Natuurlijk aanvaardt Diana de bescherming. Jammer genoeg komt Batman dan ten tonele, die blijkbaar de jonge vrouw achtervolgde omdat ze een reeks misdrijven had gepleegd in Gotham City. De clash tussen Wonder Woman en Batman is in deze graphic novel dan ook de confrontatie tussen twee tegengestelde overtuigingen.

Greg Rucka is één van de grote scenaristen in het Amerikaanse stripverhaal. Aan het begin van de jaren ’90 debuteerde hij met de reeks Whiteout. Door het succes daarvan kon hij snel de overstap maken naar de grote uitgeverij DC, waarvoor hij verschillende jaren werk afleverde. Na het succes van De Hiketeia schreef hij enkele jaren de reguliere comic van Wonder Woman. Momenteel werkt Rucka voor Marvel, waar hij de reeks The Punisher schrijft. Meestal zitten de verhalen van Rucka in een donkere sfeer en heel vaak gaat het om misdaadverhalen. De Hiketeia biedt een mooie afwisseling tussen de actievolle momenten die obligaat zijn in elke superheldencomic, en passages met heel wat dialogen die net iets meer diepgang geven aan dit verhaal. Het blijft allemaal luchtig en flitsend verpakt, maar toch had RW zeker en vast slechtere verhalen kunnen kiezen om Wonder Woman haar debuut te laten maken op onze markt. Tekenaar J.G. Jones blinkt wat ons betreft uit in zijn realistische en tegelijk spectaculaire tekenwerk. Zo kan De Hiketeia met deze kwaliteitscombinatie van tekst en tekeningen zeker een argwanend Europees koperspubliek overtuigen.

6.5
Jones
http://www.rwuitgeverij.nl

recent

Brihang

28 maart 2024De Roma, Borgerhout

REWATCH: Battlestar Galactica (2004-2009)

Tijd om na vijfentwintig jaar ‘Golden Age Of Television’...

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Sharon Jones :: ”Er kunnen niet genoeg kerstliedjes zijn”

Sinds vrijdag ligt It's a Holiday Soul Party in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in