The Unwinding Hours :: Afterlives

82829666

Op kousenvoeten komt The Unwinding Hours na twee jaar opnieuw aan de oppervlakte. Zonder bombarie, gewoon met een plaat die alweer volstrekt uniek klinkt.

Het was in alle stilte dat Craig B. en Iain Cook een paar jaar na de diep betreurde split van Aereogramme terugkeerden met The Unwinding Hours en daar zouden ze nadien ook opnieuw in verdwijnen. Slechts een handvol optredens volgden aanvankelijk. Het zou nog even duren voor de groep in Duitsland voet aan grond vond die het in dat vorige leven had. En dus ging B. opnieuw studeren (Theologie. Dat krijg je als je ouders religieuze nutcases waren) en werd Cook producer. Wekelijks werden er echter nog steeds schrijfsessies opgezet. Er werd langzaam aan songs gewerkt en dat groeide dan weer uit tot sporadische opnamesessies. En kijk, daar was dan toch Afterlives, sneller dan voorzien.

Je voelt meteen dat dit niet langer helemaal het project is van een duo, maar iets dat het livestadium heeft bereikt. “Break” is een popsong, waarover de jongere Craig B. zich onterecht zou hebben geschaamd: gedreven, meeslepend en gezegend met een aanstekelijk refrein. Dat moest dan ook: deze plaat zou in tegenstelling tot zijn voorganger uptempo momenten moeten hebben en die missie is geslaagd. Afterlives toont Unwinding Hours op zijn meest direct.

Dat vertrouwde walstempo werd zelfs verlaten ten voordele van een klassiekere beat. Het geeft “Wayward” een stevige drive en ook “I’ve Loved You For So Long”, een hopeloos afscheidsnummer waarin B.’s iele stem de complete verlorenheid alleen maar versterkt, vaart daar alleen maar wel bij. Wel gebleven overigens: een eeuwige rusteloosheid, een woelig ritme dat de nummers leven geeft. “The Right To Know” voelt even ongedurig als het oude “A Life Worth Living”, maar lijkt een ecologisch thema te hebben: “I will not leave this beauty to the idiots”.

Verstild is dan weer “Saimaa”, genoemd naar het Finse meer waar B. zich een tijd geleden terugtrok. Meer dan wat ijle pianoklanken heeft het niet nodig om de verlaten sfeer van mist boven het water op te wekken. “The Promised Land” erna heeft van de weeromstuit even een aanloop nodig vooraleer het één drum durft te lossen. Afsluiter “Day By Day” laat zich gemoedelijk terugzakken in een bedje welkome strijkers, en ligt daar goed. Mooi slotakkoord.

Wat tussen alle drama en geweld van Aereogramme al eens onopgemerkt bleef, ligt op Afterlives open en bloot: dat Craig B. een straffe songschrijver is. Een ingetogen parel als “The Dogs” spreekt in dat verband boekdelen. Ook de rol van Cook valt niet te onderschatten. Hij is het die B.’s balletje opvangt en telkens weer terugkaatst: dat pianobrugje in “The Right To Know”, de synth-toetsen die “Skin On Skin” van een al te stapvoets bestaan redden, … Er is de hand van een goeie producer in te herkennen.

Er is leven na de dood, en als dat niet vanzelf komt, dan zorgen B. en Cook daar zelf wel voor. Afterlives, dus, omdat het verhaal niet gestopt is na Aereogramme. De kans dat het hen deze keer wel wereldroem zal opleveren is miniem, maar daar leggen we ons maar bij neer. We zeggen het dus maar één keer: Unwinding Hours is uw aandacht waard.

8
http://www.facebook.com/pages/The-Unwinding-Hours/238996592074
http://www.myspace.com/theunwindinghours
Konkurrent
Chemikal Underground

verwant

The Unwinding Hours :: The Unwinding Hours

Serieus: was er één iemand die echt dacht dat...

Aereogramme :: 27 juli 2007, Omas Teich Festival (Duitsland)

"The quickest way of ending a war is to...

Aereogramme :: 14 februari 2007, VK

"We hebben jarenlang gefrustreerd met ons hoofd tegen de...

Aereogramme :: My Heart Has A Wish That You Would Not Go

Het afscheid van Joel en Clementine in Eternal Sunshine...

Aereogramme :: ”We geven het op, we aanvaarden wat gebeurt”

Vier jaar zit er tussen het nog steeds indrukwekkende...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in