The Raveonettes :: Observator

82814501

Stond op vorige plaat Raven In The Grave slechts één nummer –“War In Heaven” — dat wist te bekoren, dan herpakken The Raveonettes zich met Observator op ongeziene wijze: het beklijvend karakter van “War In Heaven” wordt over heel dit album uitgesmeerd, met hypnotiserend resultaat.

Over de haat-liefdeverhouding die we bij enola hebben met The Raveonettes kon u de voorbije jaren uitgebreid lezen. Net zoals over het doorschuifsysteem dat (mvs) en ondergetekende hebben voor Raveonettesplaten. Wanneer (mvs) staat te jubelen om een nieuwe worp van de Denen, vindt (jvb) er doorgaans geen hol aan, en vice versa. Dat (mvs) zich zwaar mokkend in een hoekje terug getrokken heeft, zullen we er dus moeten bijnemen, want Observator is de beste plaat van het duo sinds, goh, hun oprichting.

Niet dat we nog hadden durven hopen dat debuut-EP Whip It On ooit overtroffen zou worden, al werd deze zomer op Rock Herk reeds een serieuze hint in die richting geven. Tegen alle verwachtingen in, speelde The Raveonettes, na eerder middelmatige concerten de afgelopen jaren, een verdacht sterke en strakke set. Daarmee begon te dagen dat het vorig jaar verschenen, en heel matige Raven In The Grave misschien wel een diepte-, maar daarom geen eindpunt voor de band was.

Met Observator wordt die hoop nu dubbel en dik bewaarheid. ‘Take me on a night drive’, vraagt Sune Rose Wagner in “Observations”. Die rit is exact wat deze plaat inhoudt. Nummer na nummer wordt de spanning opgebouwd, de luisteraar ingehouden opwinding voorgeschoteld tot afsluiter “Till The End” eindelijk ontlading brengt: exact dezelfde tactiek die op “War In Heaven” toegepast werd, maar dan nu op iets ruimere schaal.

De fuzzgitaren waarmee het duo ooit furore maakte, zijn helemaal terug, maar vandaag klinken ze subtiel, zoals in opener “Young And Cold”, waar ze dienst doen als ondersteuning voor de klankbepalende akoestische gitaar en piano. Dat laatste instrument blijkt wonderwel in het universum van The Raveonettes te passen, zoals ook in “Observations” te merken is: het duo flirt met dreiging en onbehagen, zoals in de beste zombiefilmtraditie.

Maar er is ook plaats voor absolute schoonheid: “Curse The Night” veroorzaakt immers keer op keer een week gevoel in de maag, met zijn pakkend ritme en de smachtende stem van Sharin Foo. Hier waart de geest van Françoise Hardy rond, voorzien van een bitterzoet Angelsaksisch kleedje. Ook “You Hit Me (I’m Down)” baadt in hetzelfde ambigue sfeertje: het zit allemaal overduidelijk niet goed op romantisch vlak, maar het heeft wel een wonderschoon liedje opgeleverd.

Negen liedjes zelfs, want zoveel zijn er te vinden op Observator, een album waarop kommer en kwel troef is, maar telkens met een fascinerend resultaat. Meer zelfs: The Raveonettes hebben een bedwelmende plaat gemaakt, waarin nummers schijnbaar in elkaar overvloeien en tederheid en beklemming nonchalant haasje over spelen. Een kleine, onverwachte triomf van de Denen!

The Raveonettes staan op 8 december in Het Depot.

8
http://www.theraveonettes.com
Vice

verwant

Nieuwe songs van Raveonettes en Future Islands

Enola heeft vandaag wat lekkers in de aanbieding. The...

The Raveonettes :: 9 juni 2011, Vooruit

The Raveonettes is een band met twee gezichten. Er...

The Raveonettes :: Raven In The Grave

Het is alweer twee jaar geleden, dus brengen The...

The Raveonettes :: Raven in the Grave

Vice, 2011 Rough Trade Hoe ver kan je gaan in 'cool'...

The Raveonettes + Willow

Meer afbeeldingen The Raveonettes - Willow

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in