The Internet :: Purple Naked Ladies

Vorig jaar pleegde het collectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All (OFWGKTA) een putsch op de hiphopscene. Enkele leden — Frank Ocean, Hodgy Beats en vooral Tyler, The Creator — lanceerden eveneens een boeiende solocarrière. Nu staat ook het enige vrouwelijke lid, DJ Syd Tha Kyd, op met haar eigen project The Internet.

Door zijn aanstootgevende houding en zijn choquerende teksten werkte OFWGKTA zich op korte tijd op tot een ware revelatie. Zo gaf de bende herrieschoppers een uppercut van een concert in de Brusselse Chocolaterie. Wie daar bij was, likt nog steeds zijn wonden en zoekt almaar door naar superlatieven om de sfeer te beschrijven. Achter de draaitafels stond toen Syd Tha Kyd, die onder het pseudoniem The Internet samen met Matt Martians ook aan eigen materiaal werkt. Verwacht hier echter geen aanstootgevend gedrag of agressieve raps, maar futuristische neo-soul. Akkoord, de songtitels zijn vrij pikant en ook de video van “Cocaine” is allesbehalve ordinair, maar toch wil Syd vooral de muziek voor zich laten spreken, wat aardig lukt.

Purple Naked Ladies is zo een plaat waarop de zang niet perfect is en ook de productie allesbehalve afgewerkt, maar die als geheel wel klopt, denk bijvoorbeeld ook aan het debuut van Gonjasufi, of aan Tricky’s Maxinquaye. Met die laatste deelt dit album ook het broeierige sfeertje. Matt Martians klooit met psychedelische lagen synths, bas, en (trip-hop)-beats, waaronder hij de zachte stem van Syd plakt. Hier en daar duikt een goed gecaste gast op — keuze genoeg, OFWGKTA bestaat uit tientallen creatieve geesten — waarvan we in het bijzonder de stugge raps van Left Brain en Mike G onthouden in het aan The Neptunes refererende “Lincoln”.

Al zijn het vooral de ogenschijnlijk simpele niemendalletjes als het minimale “Love Song -1” die het meeste indruk maken. “What happened to make you start to hate me”, vraagt Syd zich af met de onschuld van een tiener. Het zijn openhartige impressies, die zoveel meer teweeg brengen dan de voorgekauwde prefab-producties van vele andere zangeresjes. Het embryonale karakter geeft dit album een teder en ongeforceerd karakter mee. En waar het debuut van collega Tyler, The Creator slechts hier en daar een leuke single bevatte, houdt Purple Naked Ladies bovendien een erg hoog niveau aan.

Puristen zullen zich afvragen waar de soul blijft. Wel, die zit net als Syds stem verscholen tussen de verschillende lagen. Syd Tha Kyd is pas achttien, voor haar zijn de mengvormen van Lauryn Hill, Erykah Badu of Aaliyah onversneden soul. Net als James Blake of The Weeknd digitaliseert The Internet het genre vandaag. Die aanpak is genreoverschrijdend, zo duikt folkie Bon Iver ook liever eens met een vocoder of met Kanye West de studio in dan met een enkele mandoline. Wie wil kan Purple Naked Ladies r&b noemen, maar dan wel als variant waarbij het afgelikte plaats maakt voor een bevreemdende stemming, en de melige stroop is vervangen door een stevige scheut pure gin, luister maar naar de puike afsluiter “The Garden”.

Odd Future zendt dezer dagen zijn zonen uit, maar het is de dochter Syd Tha Kyd die met The Internet de hoogste ogen gooit. Met een consistente plaat, die zeker niet perfect is, maar wel verslavend en een pak intrigerender dan de albums van het gros van de hedendaagse popmokkels, inclusief rosse drama queens en volslanke kathedraalklokken.

http://www.oddfuturetalk.com/
http://www.oddfuturetalk.com/
Odd Future

verwant

The Internet :: Ego Death

Als collectief is het gedaan voor Odd Future, maar...

The Internet + Kilo Kish :: 18 maart 2013, AB Club

Een dag nadat Jamie Lidell de grote zaal in...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in