Midgard 1 :: De inval / De aanval (Dupré)

Zeven jaar na het laatste deel van Coma werkt Steven Dupré nog eens op eigen scenario. Het resultaat is eens te meer verbluffend. Die Bronzen Adhemar kon niet meer verdiend zijn.

Midgard heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Oorspronkelijk groeide het verhaal bij Steven Dupré als een tekenfilm. Dat bleek uiteindelijk niet haalbaar, waardoor hij tussen zijn andere opdrachten door het als een strip begon uit te werken. In het Nederlands geeft hij de reeks uit via de Stripgilde, die hiermee meteen haar debuut maakt als uitgeverij. Samen met Kristof Spaey en Marc Legendre (Ooit) geeft hij het nieuwe album uit op basis van een eigen investering. Het blijft afwachten of de Stripgilde zo een nieuwe manier van uitgeven kan introduceren, die voor verschillende auteurs een alternatief kan bieden om eigen werk op de markt te krijgen.

Het eerste deel van Midgard bestaat uit twee aparte verhalen. Je kan elk verhaal afzonderlijk lezen door het album om te draaien. Naar het einde toe werkt Dupré beide verhalen naar elkaar toe, zodat aan het einde van dit eerste deel een gezamenlijk verhaal kan starten. Midgard speelt zich af bij de Vikingen en tegelijk bij een soort van buitenaardse wezens die op zoek zijn naar een bron van zuivere lucht om hun soort te laten overleven. Met deze ongewone combinatie maakt de auteur desondanks een strip die fascineert, met een verhaal dat werkelijk leest als een trein. Geen van beide deelverhalen moet voor het andere onderdoen. De invasie van een horde Vikings in een klein dorpje wordt meeslepend verteld, terwijl ook de zoektocht van een gigantisch ruimteschip naar verse lucht ons boeide tot aan het eind.

Steven Dupré is niet aan zijn proefstuk toe voor perfect vertelde strips. Sarah en Robin en Coma zijn twee voorbeelden van strips die geen groot succes boekten, maar desondanks toch een tijdloze klasse hebben die leesbaarheid combineert met een ongebreidelde creativiteit. In Midgard zagen wij die kenmerken graag terug. De afgelopen jaren konden we enkel van zijn tekenwerk genieten in dienstbetoonstrips als Kaamelott of Interpol. Casterman publiceert gelijktijdig een Franstalige editie van Midgard, wat hopelijk ook de Fransen zal overtuigen van de schrijfkwaliteiten van Steven Dupré.

De volgende delen van Midgard zullen telkens van een meer bescheiden omvang zijn dan deze 214 pagina’s. Met dit dubbelalbum De inval / De aanval heeft hij alleszins onze nieuwsgierigheid danig geprikkeld. Dupré slaagt er in om twee totaal verschillende werelden in een verhaal samen te brengen en daarbovenop is het resultaat alleszins een van de betere strips van de laatste jaren. Met Midgard toont Steven Dupré dat hij zijn grote kwaliteiten, die we al langer kenden, de laatste jaren nog meer op punt gesteld heeft, tot op het niveau een Bronzen Adhemar meer dan waardig.

Dupré
http://www.stripgilde.be
http://www.stripgilde.be

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Dupré :: Midgard: 2. Onderweg

Vorig jaar maakte het eerste deel van Midgard een...

De Herinnering aan Abraham 1 :: De paden van de ballingschap (Morvan, Ersel & Dupre)

Scenarist Jean-David Morvan maakt op basis van Marek Halters...

Kaamelott 3 :: Het raadsel van de kluis (Dupré & Astier)

In Frankrijk heeft Steven Dupré eindelijk een groot succes...

Pandora Box 3 :: De Gulzigheid4 :: De Wellust (Dupré, Pignault & Alcante)

Enkele maanden geleden recenseerden we hier bij goddeau al...

Coma 2 :: Dana (Dupre)

Het eeuwig aanstormend talent, Steven Dupré, bevestigt eens te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in