PUKKELPOP 2010 :: Flying Lotus, zaterdag 21 augustus 2010, Chateau

Steve Ellison, die groottante mocht zeggen tegen Alice Coltrane, startte als muziekjournalist tot hij besefte dat muziek interessanter was om te maken dan erover te schrijven. Waarop hij als Flying Lotus een nieuw leven begon. De jazzaanpak van oom en tante Coltrane mixt hij met hiphop en de inventiviteit van Aphex Twin, geen wonder dat zijn platen de hemel in worden geprezen.

De broeierige Chateau is aangenaam gevuld wanneer Flying Lotus aantreden mag, het gros van het publiek aanbidt op hetzelfde moment 1m90 roodharige coolheid op het hoofdpodium. Ellison, duidelijk in hogere sferen (tenzij die grijns vast gebeiteld staat op zijn gezicht), kiest in tegenstelling tot zijn protegé Gonjasufi enkele uren eerder niet voor een schabouwelijk aframmelen van zijn album(s) maar zet een stomende dj-set neer waarbij eigen songs gemixt worden met flarden hiphop (o.a. Outkasts “Elevators (Me And You)”, dubstep en drum ’n bass en dies meer.

Song(titel)s doen er niet toe, het enige wat telt is de beat die het ene moment stuitend hard gaat en het volgende moment de voet van het pedaal haalt voor het betere breakbeatwerk. Flying Lotus heeft maar een doel voor ogen en dat is een feestje opbouwen dat de hele nacht door mag gaan. Dat laatste is uiteraard niet mogelijk maar in het uur dat de man gegund is, haalt hij wel alles uit de kast. Jammer genoeg onderbreekt hij af en toe de set om iets onverstaanbaars in zijn microfoon te mompelen, al wordt de vaart nooit echt uit de set gehaald.

Wie er in de AB-Club bij was eerder dit jaar, hoorde een Flying Lotus die getrouwer bleef aan zijn albums dan de man die deze avond aantreedt. Maar de keuze voor een vlotter in het oor liggende set is niet de verkeerde beslissing, want op deze laatste dag van het festival mag er vooral gefeest worden. Later op de avond zullen de Gentse broertjes Dewaele eenzelfde act brengen op het hoofdpodium, maar het is nog maar de vraag of ze het even inventief en met evenveel plezier en kunde zullen brengen. Terwijl de vleesgeworden rock op het hoofdpodium zijn eretitel waarmaakt, doet Flying Lotus hetzelfde in de Chateau. Het is een hartverscheurende keuze, maar Ellison stelt niet teleur.

http://flying-lotus.com/
Warp
Beeld:
archief

aanraders

verwant

Flying Lotus :: The Room/You Don’t Know

De enigmatische Flying Lotus vouwt weer zijn bloembladeren open....

Thundercat

9 april 2022De Roma, Borgerhout

In het adresboekje van wonderbassist Stephen ‘Thundercat’ Bruner kom je wel wat namen tegen. Op de eerste plaats Flying Lotus, op wiens platenlabel Braindfeeder hij al vier platen uitbracht. Vlak onder producer FlyLo: vaste kompaan Kendrick Lamar, op wiens magnum opus To Pimp A Butterfly Thundercat voor het gros van de baslijnen tekende. En verder op de lijst: muzikale vernieuwers zoals Kamasi Washington, Erykah Badu, Childish Gambino, Louis Cole, Ty Dolla $ign en Steve Lacy. Zelfs Prince was fan! Om maar te zeggen: Thundercat is waanzinnig hot. Maar Thundercat is gewoon ook waanzinnig goed bezig. Met zijn laatste album It Is What It Is uit 2020 scoorde hij onlangs een Grammy Award for Best Progressive R&B en bevestigde hij zijn transitie van topmuzikant tot superster. De inspiratie voor de opvolger van Drunk uit 2017 vond Bruner jammer genoeg in het overlijden van Mac Miller. Als een hommage aan zijn vriend en medemuzikant maakte hij een album over liefhebben en verliezen, volgens het fatalistische inzicht dat de dingen zijn wat ze zijn. Maar de vijftien vaak korte songs, samengebald tot een krachtig kunstwerk van 38 minuten lang, nodigen de luisteraar ook uit op een onweerstaanbaar muzikaal feest. Met zijn zwoele falsetstem verrijkt met effecten en zijn eigenzinnige mix van soul, funk, jazz, hiphop en elektronica creëert Bruner intimistische en tegelijk uiterst dansbare klanksculpturen. Thundercat live bezig zien is een belevenis. In 2017 stond hij met een band met even fantastische muzikanten op het podium van De Roma en maakte hij van elk nummer een waanzinnig nieuwe versie. “Thundercat trakteerde het publiek op een bijna twee uur durende beleving, die bij een loutere luisterbeurt van de platen onmogelijk verkregen zou kunnen worden”, vatte De Beren Gieren het samen. “Miraculeus hoe snel en geïnspireerd zijn vingers over de arm van zijn zessnarige basgitaar dansten”, schreef De Standaard na een eerder passage in ons land. Mis deze unieke ontmoeting met het wonder van de hedendaagse R&B niet! Bron: ©de Roma

Flying Lotus :: Yasuke

Onder de naam Flying Lotus (a.k.a. FlyLo), maakt Steven...

Flying Lotus & Thundercat :: Black Gold

Flying Lotus en Thundercat vielen beiden nog in de...

Flying Lotus :: Fire is Coming

Wie de voorbije jaren stevige knellingen ondervond in het...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in