Peter Terrin :: De bewaker

Elke organisatie heeft nood aan een structuur en een hiƫrarchie. Er zijn regels en verplichtingen, afspraken die het samen functioneren vergemakkelijken en de geoliede machine laten draaien. Maar plichtsbesef kan ook absoluut ingevuld worden, waardoor het verwordt tot een rigide en strak keurslijf dat elke vorm van menselijkheid bant en tot een kille uitvoering kan leiden.

In De bewaker gaat Peter Terrin op een meesterlijke wijze aan de slag met dit gegeven. In een niet nader omschreven maatschappij (een gehinte dystopie) zijn Michel, de verteller, en zijn collega Harry aangesteld als bewakers van een flatgebouw. Hun werk- en leefterrein beperkt zich tot de kelder van het gebouw, hun contacten met de buitenwereld zijn schaars. De bewoners zien ze nauwelijks, zelfs al bevindt de enige uitgang in het gebouw zich in de kelder.

Naast het occasionele bezoek van Claudia, die voor de familie Olano werkt, hebben ze vooral contact met de wisselende leveranciers van levensmiddelen en andere producten. Het is steevast iemand anders, jonge knapen die wel voor de organisatie werken maar (nog) niet de discipline bezitten om op te klimmen tot bewaker. Bewakers zijn volgens Harry immers een apart ras wiens plichtbesef geen grenzen kent, en binnen die groep is niemand meer gedisciplineerd dan hij en Michel. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer de beloning volgt en ze beiden promotie maken.

Wanneer op een na alle bewoners gehaast het gebouw verlaten, met in hun kielzog het personeel, blijven Harry en Michel dan ook trouw op post. Het is niet meer dan een laatste test, een hindernis die overwonnen moet worden waarna ze beiden vervangen zullen worden door niet minder dan drie bewakers, want wat zij presteerden was haast onmenselijk. Maar het wachten duurt lang en ook de bevoorrading laat op zich wachten. Wat is er in de buitenwereld gebeurd? Maakt dit deel uit van de test of zijn ze werkelijk vergeten?

Het antwoord volgt niet, maar dat is ook niet relevant. De vaagheden en onbeantwoorde vragen maken deel uit van het verhaal en van de paranoia die zich gestaag meester maakt van Harry en Michel. Opgesloten in hun kelder en hun plichtsbesef vervloeien hun fysieke en psychische gevangenis tot Ć©Ć©n enkele ruimte waarbinnen elke ratio verbannen wordt en louter de logica van de test bestaansrecht heeft. Niemand verlaat zijn post zolang er geen vervanging is en zolang er nog een bewoner in het gebouw is, zelfs al heeft niemand hem ooit gezien, laat staan dat met zekerheid gezegd kan worden dat hij werkelijk bestaat.

De bewaker is een dystopie die op beklemmende wijze een kille wereld van blind plichtsbesef neerzet. Het is een paranoĆÆde allegorie op het angstklimaat dat ontstond na 9/11 en de aanslagen in Madrid en Londen, maar bovenal een meesterlijke roman die genadeloos en onafwendbaar een afdaling in waanzin neerschrijft. Peter Terrins De bewaker is een confronterend verhaal, een bevreemdende beschrijving van een vertrouwde wereld die tezelfdertijd mijlenver afstaat van de realiteit. Het is als een spiegel die getrouw maar ook grotesk vervormd de realiteit weergeeft.

http://www.arbeiderspers.nl/
http://www.arbeiderspers.nl/

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen ā€“ Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling ā€“ Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Peter Terrin :: Al het blauw

Het Engels kent de wondermooie uitdrukking May-December romance (ook...

Peter Terrin :: Patricia

Peter Terrin mag zichzelf intussen tot die Vlaamse schrijvers...

Peter Terrin :: Yucca

Dat Peter Terrin in 2012 de nodige potten zou...

Peter Terrin :: Post Mortem

Na het succes van De bewaker, die de longlist...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in