Mondo Generator :: Cocaine Rodeo

Cocaine Rodeo, het cultdebuut van Mondo Generator, ligt opnieuw in de winkel, voorzien van een nieuwe, brave hoes en een bonus-cd. Voor wie zich al jaren de pleuris zoekt naar het album, is dat goed nieuws. Wie de plaat al heeft staan, kan rustig verdergaan met waar hij of zij mee bezig was.

De plaat zal hoogstwaarschijnlijk niet in al te veel decenniumlijstjes opduiken. Cocaine Rodeo verscheen in de zomer van 2000 en is ondertussen compleet uitverkocht. In zo’n geval kan je natuurlijk gewoon exemplaren bijpersen. Of, en dat is vast een lucratievere optie, je kan de plaat heruitbrengen met de nodige extra’s.

Het is natuurlijk de vraag of Cocaine Rodeo die behandeling verdient. Het album, dat aanvankelijk zelfs drie jaar op de plank lag voor het werd uitgebracht, was en is een ongenuanceerde brok metalpunk die vooral aansloeg omwille van de figuren die achter de plaat zaten. Cocaine Rodeo werd bij zijn eerste release door hardnekkige Kyussfans immers gezien als een soort afscheidsgeschenk van die band. Sinds de split van Kyuss in 1995 zijn de vier oorspronkelijke leden nooit meer samen te horen geweest, behalve op Cocaine Rodeo.

Zij het dat van een echte reünie geen sprake was en dat geen van de betrokkenen voor het voltooien van de plaat wist met wié hij eigenlijk aan het samenspelen was. Volgens de overlevering zou Nick Oliveri — de enige constante op het hele album — de plaat in stukjes en brokjes met verschillende muzikanten hebben opgenomen. Op het lijstje deelnemers onder andere Josh Homme en Brant Bjork, die allebei te horen zijn op het titelnummer en "13th Floor". Ook in "Simple Exploding Man" bouwen beiden mee aan een geluidsmuur. In dat nummer zorgen Chris Goss en Jon Garcia bovendien voor backing vocals. Hoewel een beetje onecht, is Oliveri er op slinkse wijze in geslaagd op het debuut van zijn project een Kyussreünie te laten plaatsvinden. En dat is nog steeds de grootste droom voor een deel van het stonergild.

Maar of dat voldoende is om deze plaat opnieuw uit te brengen? Uiteindelijk is Cocaine Rodeo niets meer dan een verzameling heavy, aggressive damage, zoals de hoessticker het bijna tien jaar geleden stelde. En dat een tweede keer in huis halen als je de plaat al hebt?

Er zijn natuurlijk extra’s. Zoals de twee bonustracks "Another Tension Head" en "Simple Exploding Man (Alternate Version)", maar zoals u vast al vermoedt, zijn dat gewoon herwerkingen van bestaande nummers, die bovendien al eerder verkrijgbaar waren.

Blijft nog over: Alive & Wired, een live-bonusalbum dat in 2003 werd opgenomen in de beste Mondo Generator-bezetting: die van tweede plaat A Drug Problem That Never Existed. Maar of u meteen een album dat u al heeft opnieuw moet gaan kopen voor de semi-crappy liveplaat die u er bij krijgt? Wij verplichten u in ieder geval tot niets.

Cocaine Rodeo is geen tijdloze plaat. Het album klinkt weliswaar nog altijd als een stevige brok agressie, maar is uiteindelijk niets meer dan een curiosum uit de tijd dat Kyuss er de brui aan had gegeven en opvolger Queens Of The Stone Age nog niet meer was dan een nieuw project van Josh Homme dat nog in de kinderschoenen stond. Zelfs op het moment dat de eerste Mondo Generator effectief verscheen, werd het album als niets meer dan een uitvloeisel van Kyuss gezien. Dat Cocaine Rodeo later aan de basis zou liggen van Nick Oliveri’s leven naast Queens Of The Stone Age, verandert daar eigenlijk weinig of niets aan.

http://www.myspace.com/mondogenerator
http://www.myspace.com/mondogenerator
Impedance

verwant

Queens Of The Stone Age :: In Times New Roman

Vijf albums en een gesmaakte liveplaat bracht Queens Of...

Drums ‘n’ Guns :: Inanna

Inanna is de Soemerische godin van de oorlog én...

Vista Chino :: Peace

Het klinkt als Kyuss, ziet eruit als Kyuss en...

DOUR 2011 :: Kyuss Lives!, donderdag 14 juli, The Last Arena

Dansen op vergane gloriën, het lijkt wel de rode...

Kyuss Lives! :: 27 maart 2011, AB

Sinds in 1995 het doek viel over Kyuss, wordt...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in