Hudson Mohawke :: Butter

Wij moesten spontaan denken aan een petieterige Pekinees, of aan een idolate Indiaan. Maar niets is minder waar, Hudson Mohawke is het muzikale pseudoniem van de jonge Schot Ross Birchard. Op Butter tovert de Glaswegian een getikte bastaard van Prince, Michael Jackson, Aphex Twin en Herbie Hancock van onder zijn kilt.

De slechts drieëntwintigjarige Birchard bracht eerder op het jaar al een fel gesmaakte EP uit, en presenteert nu zijn debuutalbum Butter. Hierop serveert hij originele, delicieuze lekkernijen, in ware Willy Wonka-stijl. Wonky, zo omschrijft de Amerikaanse pers de bevlogen mix van elektro, soul, hiphop, techno, dub en funk. Voor het gemak worden ook Flying Lotus en Rustie in dat vakje gedropt. Niet helemaal terecht. Het gaat hier evenwel driemaal om avontuurlijke beatbrouwers, maar tussen de jazzy aanpak van Flying Lotus, de naar dubstep neigende sound van Rustie en het fanatieke funkgeluid van deze Hudson Mohawke bestaat er toch nog een verschil.

Wel helemaal correct is, dat er een jonge generatie twintigers opstaat — denk bijvoorbeeld ook aan The xx — die openlijk flirt met nineties-r&b. Zij vertalen het vaak verguisde genre van Mary J Blige en Aaliyah op een originele manier naar vandaag. Waar The xx zich vooral op de zangstijl focust, gaat Hudson Mohawke aan de slag met r&b-ritmes. Luister maar naar “Gluetooth”, dat je hoofd in geen tijd aan het knikken brengt op de aanstekelijke beat. De sterkte van Hudson Mohawke is echter om meerdere stijlen samen te brengen. Zo hoor je in “Gluetooth” even goed een scheut microhouse, dreigende bassen en een pak verbeelding langskomen.

Er wordt gespeeld met samples, invloeden en structuren dat het een lieve lust is. “Joy Fantastic” en “Just Decided”, twee nummers met de inbreng van rapper Olivier Daysoul, refereren aan de vroege Outkast. Deze tracks nemen je mee naar een blitse bar in het zuiden van de Verenigde Staten, ver weg van het druilerige Glasgow, dat je eerder met Amy MacDonald en Snow Patrol associeert. “Rising 5” slaat een brug tussen de spacedisco van Lindstrøm en de synthfunk van Sly & The Family Stone en George Clinton.

In al zijn experimenteerdrift slaat Birchard hier en daar wel een deuk in het pakje boter. Zo blijft “Allhot”, een poging om Cocorosie met de grime van M.I.A. te verzoenen, steken in de goede bedoelingen. Afsluiter “Black n Red” op zijn beurt, is veel te druk en gaat na een paar luisterbeurten vervelen. Maar wij zijn al lang blij dat er — na het wat doorsnee werk van onder meer Tiësto en Basement Jaxx — nog eens een artiest uit de dancehoek opstaat met vernieuwende ideeën en een prima plaat. Het was immers al een tijd geleden dat we nog eens een album hoorden dat zich niets aantrekt van allerhande conventies.

Naar eigen zeggen zit Ross Birchard op dit moment in de studio met een major r&b-act. Om wie het precies gaat, daar hebben we op dit moment nog het gissen naar. Al zetten wij alles in op een samenwerking met Beyoncé. “Bonnie & Clyde anno 2010”?

http://www.myspace.com/hudsonmo
http://www.myspace.com/hudsonmo
Warp

verwant

Hudson Mohawke :: Spruce Illest Bumper

Vandaag liet Hudson Mohawke onverwacht een mixtape op de...

Wild Beasts :: Boy King

Met hun vijfde plaat maken de artpoppers van Wild...

Flume :: Skin

Ambitie is goed, maar soms is trop gewoon te...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Compact Disk Dummies :: ”Als Belgen bewaken wij de goede smaak”

Op de hoes turen Janus en Lennert Coorevits ingespannend...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in