Apse klimt uit duisternis

Climb Up, zo heet de tweede plaat van Apse. En die titel mag letterlijk genomen worden: Robert Toher & co kruipen uit de duisternis van debuutplaat Spirit naar meer verlichte oorden. Deze heldere hemel bij donderslag ligt vanaf 20 oktober in de rekken.

Na het succes van Spirit (2006) werd het tijd voor een nieuwe uitdaging, een frisse wind. Die vonden Robert Toher en Michael Gundlach aan de stille kusten van Cape Cod, Massachusetts. De twee andere bandleden bleven achter in Boston, en mede daardoor verdwenen ze uit beeld. Enkel Robert, Michael en hun trouwe bassist John Mordecai bleven over, waarop Multi-instrumentalist Jed Armour de band vervoegde en voor een nieuwe drummer zorgde: Brandon Collins. Met deze line-up gingen ze op Europese tour en lieten ze zelfs hun afdruk achter in het drassige veld van Kiewit in 2007.

Het gros van het schrijven vond plaats tussen herfst 2008 en lente 2009; de plaat die na die mooie winter ontdooide is “ongetwijfeld een reflectie op de afzonderlijke levens van de bandleden daar aan de kust en de manier waarop de plaat werd gemaakt”. Climb Up werd volledig opgenomen bij de leden thuis, met Toher achter de knoppen. Bestaande demo’s alsook live opnames van improvisatiesessies werden met veel knippen en plakken aan elkaar gelast tot het uiteindelijke 12 tracks tellende album.

“De altijd veranderende creatieve strategieën van Toher en Gundlach, gecombineerd met het bedreven muzikale talent van Mordecai en Collins maakten deze plaat tot hoe ze is,” aldus het kwintet. De plaat zit stampvol grooves, die ze verkregen door gebruik te maken van elektronica en een waaier van zowel klassieke als moderne instrumenten. “Waar Spirit een donkere wereld met galmende gitaren was, is Climb Up een stap uit de duisternis naar een meer verlichte plaats met meer nadruk op zanglijnen en melodieën.” De schijf is naar eigen zeggen hun meest toegankelijke werk tot nog toe.

Apse is een band van clair-obscur, van verschillende genres en vernieuwende technieken. Dit maakt Climb Up waarschijnlijk tot een van de meest vreemde, innovatieve en onverwachte albums van het jaar. In de labozaal van het STUK te Leuven zal het vijftal op 15/12 komen testen of hun experiment live ook geslaagd is.

De tracklisting:

  1. Blown Doors
  2. 3.1
  3. All Mine
  4. Rook
  5. In Gold
  6. The Age
  7. Tropica
  8. The Whip
  9. Lie
  10. The Return
  11. Climb Up
  12. Closure

Concertdata:

  • 15/12 : STUK, Leuven
  • 16/12 : De Kreun, Kortrijk
www.apsemusic.net
www.myspace.com/apse
www.apsemusic.net

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

verwant

Eraas :: Initiation

Glaciale sferen, beelden van uitgestrekte turfgronden zonder menselijk leven,...

Apse :: 15 december 2009, STUK

Een paar uur vertraging, een muzikantenwissel te veel tussen...

Apse :: Climb Up

Hoe raak je uit de duisternis van het onpeilbaar...

Apse :: “We sluiten een americana-album niet uit”

Wie Spirit in huis heeft en de band aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in