Tourdocumentaire van The White Stripes in première

Dit weekend, op zaterdag 19 september, is Under Great White Northern Lights, de tourdocumentaire van White Stripes Jack en Meg White, in première gegaan op het filmfestival van Toronto. Waarschijnlijk zal de documentaire ook in de cinemazalen gereleased worden, maar details daaromtrent moeten nog officieel bevestigd worden.

In de documentaire zie je The White Stripes aan het werk op een bus, een visserbootje, in een klaslokaal, en meer van dat geks, tijdens hun tour in Canada (‘The Great White North’) in 2007. “Zo’n veertigtal songs zullen de revue passeren”, kondigde Jack White aan in een interview met Pitchfork in april dit jaar. Beelden van White Stripes-shows in Toronto, Montreal en Winnipeg, maar ook in boerengaten als Whitehorse, Yukon en St. John’s, Newfoundland, worden verweven in Under Great White Northern Lights. Jack White kon er zelf niet van over de eerste band te zijn om in laatstgenoemde boerengaten het podium te betreden: “I can’t believe that, how did we become to be the first to do that? It’s already the 21st century!” Tot slot komt ook de show ter ere van hun tiende verjaardag in het Savoy Theatre in Nova Scotia aan bod.

Jack White had de cameraploeg de opdracht gegeven om gewoonweg álles te filmen, en daarna te zien waar het op uitdraaide. “We wisten niet waar we mee bezig waren”, aldus White. “’s Morgens bij het ontbijt spraken we af of we op een boot, in een bus, in een school of in een park zouden spelen, en dan deden we dat gewoon.” White houdt absoluut niet van de stortvloed aan realityprogramma’s die ons tegenwoordig teistert, maar denkt dat de documentaire, die uiteindelijk ook een vorm van reality is, toch net dat serieuzer is: “I don’t think it really has that ridiculousness to it. It does have an insight into some of the things that got created and how we went about making a tour like that happen.”

Under Great White Northern Lights werd geregisseerd door Emmett Malloy (van Out Cold) en is volledig in zwart-wit gefilmd. Dat heeft gezorgd voor een “rather artsy approach” van een “pretty raw and visually blanc type of film”, aldus Malloy in een interview met Rolling Stone. De documentaire geeft een intieme kijk op het duo, “an intimacy that is not usually seen under the media spotlight”, zo staat te lezen in een van de eerste recensies.

Na hun doorbraak in 1999 met hun debuutalbum The White Stripes maakten Jack en Meg White nog vijf albums samen, tot en met het laatste Icky Thump. Momenteel horen we meer van Jack White’s nevenprojecten The Raconteurs en The Dead Weather, maar het einde van The White Stripes is zeker nog niet in zicht.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

http://www.whitestripes.com
http://www.myspace.com/thewhitestripes
http://www.whitestripes.com

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

verwant

Het beste van Pukkelpop volgens enola (1998 – 2018)

Voor een laatste keer vloeken deze zomer. Nog één...

Eindejaarslijstje 2019 van Kathy Van Peteghem

2019: een jaar waarin het hoofd niet altijd naar...

The Raconteurs :: Help Us Stranger

Zeggen dat er naar het derde album van The...

Best Kept Secret 2019 :: Band zkt. zanger

Fuck 21 juni, de zomer begint nú. Best Kept...

40 Namen erbij voor Best Kept Secret

Incoming: maar liefst 40 nieuwe artiesten op de line-up...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in