PUKKELPOP 2007 :: Tool, zaterdag 18 augustus, Main Stage

Met zijn headlinerstek kreeg Tool eindelijk de plaats op een festivalaffiche die het al jaren verdiende. Pukkelpop ging zijn laatste nacht in met een verwoestend concert van ’s werelds beste metalband.

Jarenlang was het beangstigend stil rond Tool, maar elke keer als de band rond Maynard James Keenan naar buiten kwam, was het raak: sinds de release van 10 000 Days goed anderhalf jaar geleden, stond de band voor vier keer op vaderlandse bodem. Dat dat niet teveel is, bewees Tool door op de derde Pukkelpop-dag met grote klasse de mainstage af te sluiten.

De formule van de Tool-concerten is ondertussen genoegzaam bekend: Keenan naast de drummer op de achtergrond, verbluffende visuele effecten op en naast het podium — dus helaas voor wie niet op de eerste rij stond, want de band kreeg je niet te zien op de schermen — en een knaller van een lasershow tijdens de finale. Ook in de setlist viel weinig variatie te bemerken, al moet het gezegd worden dat vier keer Tool nog steeds pakken boeiender is dan vier keer Metallica.

Neem nu “Stinkfist”, zowat het visitekaartje van de band. Werd dat nummer in Vorst afgelopen najaar nog afgehaspeld, dan zette Tool in Kiewit een dijk van een versie neer die het publiek zonder meer bij het nekvel greep en het dwong de groep te aanvaarden als een van de groten der aarde.

Van de laatste worp onthielden we vooral het machtige “Jambi” en dan was er nog het onverwoestbare “Schism”, waarvan we ons sinds zaterdag afvragen waarom het niet in tijdloze lijsten allerhande op een topplaats prijkt? Over smaken valt misschien niet te twisten, maar na het concert van Tool was de algemeen heersende sfeer eentje van triomf en totale voldoening. Zo hoort het ook na een concert van een band van dat kaliber.

http://www.toolband.com

aanraders

verwant

Tool

13 mei 2022Sportpaleis, Antwerpen

Voor het eerst sinds een eeuwigheid stond Tool afgelopen...

Tool

13 mei 2022Sportpaleis, Antwerpen

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

#So2019: Tool :: 7empest

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in