Paul Weller :: Catch-Flame! (Live At The Alexandra Palace)

Het wordt stilaan tijd om het festivalseizoen opnieuw aan te vatten. En wat kan een betere voorbereiding zijn dan te luisteren naar de sterkste liveplaat tot dusver van een gedegen performer, die bovendien ook nog de songs heeft om een dergelijke plaat met relevantie te vullen? Maak uw borst al maar nat, want van het kaliber van Paul Weller zult u niet veel artiesten zien passeren op de Vlaamse zomerpodia.

De jongere generatie weet dit wellicht niet, maar er was een tijd dat de naam Paul Weller op zich al een kwaliteitskeurmerk was voor uitstekende muziek. De man die met The Style Council en The Jam meer muzikale invloed uitoefende dan hem gewoonlijk wordt toegeschreven, deed helaas zelf afbreuk aan zijn reputatie met een aantal minderwaardige soloplaten. Met het recente As Is Now zette Weller een statement neer: de oude vulkaan is nog lang niet uitgedoofd. Voor wie daar toch nog mocht aan twijfelen, spuwt Weller met Catch-Flame! een kolkende stroom livenummers over ons heen.

Voor één ding zijn we Paul Weller eeuwig dankbaar: hij heeft zijn verleden nooit verloochend. Ook op Catch-Flame! heeft dit verleden een prominente plaats gekregen. Weller put voor zijn live-album niet enkel uit zijn soloperiode, maar laat ook het werk van The Jam en The Style Council vrij uitvoerig aan bod komen. Het is geen toeval dat deze nummers vaak de hoogtepunten van het album vormen. Alles samen duikelde de Brit 23 nummers op voor Catch-Flame!. Ruim voldoende dus voor het dubbelalbum dat het uiteindelijk geworden is.

Wat onmiddellijk opvalt bij het beluisteren van Catch-Flame!, is dat de techniek oneindig veel geëvolueerd is sinds pakweg Johnny Cash’ gevangenisplaten. Qua klankkwaliteit is haast geen verschil meer te horen tussen dit live-album en een zorgvuldig geproducete studioplaat. Critici kunnen opwerpen dat dit afbreuk doet aan de live-ervaring, maar de waarheid is dat Catch-Flame! daardoor stukken aangenamer is om te beluisteren dan een obscure bootleg, waarop in de verte, tussen het gejoel van het publiek, iets te ontwaren valt dat op muziek lijkt.

Een tweede vaststelling is dat het leeuwendeel van de 23 songs op Catch-Flame! verrassend bekend in de oren klinkt. Wie tijdens het overlopen van de tracklist meent enkel "You Do Something To Me" te kennen, kan wel eens enkele aangename aha-erlebnissen ervaren tijdens het beluisteren. Weller zet meteen de toon van het dubbelalbum met "The Weaver" en "Out Of The Sinking", twee nummers die bewijzen dat rock-’n-roll niet enkel voorbehouden is aan wispelturige, heroïnespuitende junks die Kate Moss kunnen binnendoen. Ook Wellers recentste hit "From The Floorboards Up" en "The Changingman" verlenen aan de eerste cd een bestaansrecht en veel meer dan dat.

De echte hoogtepunten blijken echter opgespaard voor de tweede cd. "That’s Entertainment" en "A Town Called Malice" zijn nog steeds twee van onze lievelingsnummers van The Jam en figureren in versies die nog niets aan scherpte hebben ingeboet. Ook het publiek in het Alexandra Palace blijkt de nummers van de lang ter ziele gegane band nog steeds te appreciëren. De nostalgie naar de niet altijd foute eighties wordt gereflecteerd in het nog even zwoele "Long Hot Summer" en "Shout To The Top" van The Style Council. Tot onze verbazing weet Weller ook met "You Do Something To Me" nog te boeien. De akoestische versie van Wellers grootste hit is een puur kippenvelmoment, vooral wanneer de akoestische gitaar zich opmaakt voor de solo die frisser klinkt dan ooit. Het al even akoestische "Wild Wood" is misschien wel het sterkste nummer op Catch-Flame!, met een Weller die bewijst vocaal nog even sterk te kunnen beroeren als destijds.

We moesten het bij de bespreking van As Is Now al opmerken: wie Paul Weller al dood had verklaard, heeft zich schromelijk vergist. Het Britse raspaard gooit de concurrentie met Catch-Flame! een live-album voor de voeten dat hen de moed in de schoenen moet doen zinken. Om te eindigen met een cliché — we kunnen het nu eenmaal niet laten: Paul Weller still does something to us.

http://www.paulweller.com
http://www.paulweller.com

verwant

Paul Weller :: 22 Dreams

Aaah, de dubbel-lp. Slechts 100 frank duurder dan een...

Paul Weller :: As Is Now

Het regent deze dagen nieuwe releases van de grote...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in