Duncan Sheik::White Limousine

Duncan Sheik lijkt te hebben gedacht "als jullie mijn nieuwe cd niets vinden, laat dan zelf maar eens zien wat je van mijn nummers kunt maken". Bij White Limousine zit een extra schijfje met audiobestanden en een link naar gratis (trial)software om remixes te maken. Het moet echter wel heel raar lopen wil dat extra schijfje, Yours getiteld, ook werkelijk gebruikt worden. Sheiks White Limousine (Mine) is namelijk, in één woord, prachtig.

Sheik scoorde in 1996 in de Verenigde Staten een hit met zijn eerste single, "Barely Breathing". Het nummer stond tientallen weken in de Billboard-charts en zorgde ervoor dat zijn debuutalbum een verkoopsucces werd. Daarna leverde Sheik drie albums af, waarop hij bewees dat hij een uitstekend songschrijver en een begenadigd zanger is. White Limousine zou aanvankelijk een minimalist elektronica-album worden, maar het ontwikkelde zich geleidelijk tot een project van een heuse band.

Wat op White Limousine vooral opvalt, is de sterke zang van Sheik en de werkelijk prachtig verzorgde composities. Net als op Phantom Moon (2001) is er een belangrijke rol weggelegd voor The London Session Orchestra, dat Sheiks studioband op zes van de twaalf nummers ondersteunt. De wonderschone, golvende arrangementen van Simon Hale in combinatie met Sheiks zang maken de songs zeer meeslepend.

Een minder prominente rol is weggelegd voor David Poe, een singer-songwriter die onder meer in het voorprogramma van de Jayhawks stond en in 2004 met Love Is Red een sterk album afleverde. Poe zorgt op drie nummers voor prima achtergrondzang. Met Sheik vormt hij overigens een pril rockgroepje, waarvan mogelijk dit jaar nog een album uitkomt.

Sheik, met baard en into boeddhisme, is ook een man met een boodschap. Een boodschap die hij soms iets te nadrukkelijk kwijt wil. Op het titelnummer heeft hij het vooral voorzien op de hypes in de entertainmentindustrie en het gebrekkige wereldbeeld van George Bush, dat Mr. President tot vreselijke beslissingen brengt. Maar vooral op, tja, "Shopping" ("Listen to me when I say/your fantasies are built to fade/so there you are, you’re always shopping/don’t even try, there is no stopping") is Sheik wel erg prekerig. ’Gelukkig’ is dit, mede door die vreselijke synthesizers, toch al het zwakste nummer. Ach, kan gebeuren.

Voor wie de moed nog niet in de schoenen is gezonken: Duncan Sheik opent binnenkort op zijn website een heuse White Limousine Remix Area, waar de beste inzendingen als stream worden aangeboden. Dus, doe uw best. Maar geniet vooral van die prachtige rit in de White Limousine. Relaxxxxx.

http://www.duncansheik.com
http://www.roundereurope.com
http://www.duncansheik.com
Rouder

verwant

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in