Dear Leader :: Captured At The Paradise, March Five, Two Thousand Five

Het is intussen al meer dan drie geleden dat The Sheila Divine het loodje legde. De band die in de USA al die tijd geen aandacht kreeg, maar zich via ons beloofde Belgenlandje langzaam maar zeker een weg naar de top baande, bleek uiteindelijk gedoemd te sterven. Niettemin ging Aaron Perrino moedig verder met een nieuwe groep, Dear Leader, die nu — na toch al twee studioplaten — een liveplaat klaar heeft.

"Where did it all go wrong?", vraagt Aaron Perrino zich af in "My Life As A Wrestler". Onze mening? Ergens ten tijde van The Sheila Divines Where Have My Countrymen Gone?. Nadat The Sheila Divine zowat iedereen met zijn ijzersterke debuutplaat New Parade had weten te overtuigen, rijpte bij Aaron Perrino het idee om op het patrimonium van Thom Yorke te mikken. Dat viel bijvoorbeeld zeer duidelijk te horen in een song als "Countrymen", waarin Aaron al eens belachelijk hard zijn best deed om hoog te zingen. En dat nadat The Sheila Divine met New Parade toch een sound als een huis had neergezet en zulke trucjes al lang niet meer nodig had. Het was de vooravond van de val. The Sheila Divine zou nog één keer raak schieten met de e.p. Secret Society, om vlak na die release al de split aan te kondigen. De ontgoocheling bij de fans was enorm, wetende dat er nooit nog een New Parade zou volgen.

Doch niet getreurd: kort na de split startte Aaron alweer een nieuwe groep. Daarvoor koos Aaron de naam Dear Leader, en dat in de tijd dat Radiohead Hail To The Thief uitbracht (valt uw Euro?). Toch werd er voor debuutplaat The Good Times Are Killing Me geen Belgische distributeur gevonden, waardoor Aarons Belgische supportersteam op zijn honger bleef zitten.

Ook voor de vervolgplaat All I Ever Wanted Was Tonight kreeg Lunch Records maar geen Belgische distributeur versierd. En u zou hier nog altijd niets over Dear Leader lezen indien ondergetekende de liveregistratie Captured At The Paradise, March Five, Two Thousand Five niet toevallig in de betere importzaak gevonden had.

Dat zou spijtig zijn, want Captured At The Paradise March Five, Two Thousand Five is een doortastende kennismaking met Dear Leader. Dat is volledig te danken aan de uitgebreide setlist van het geregistreerde concert. Dear Leader jaagde er op die bewuste avond in maart op twee na alle songs van de jongste plaat All I Ever Wanted Was Tonight door, aangevuld met het meest relevante materiaal van The Good Times Are Killing Me en een paar covers, waaronder "There Is A Light That Never Goes Out" van The Smiths.

Goed nieuws dus? Niet helemaal. Dear Leader slaagt er immers niet in de krater van The Sheila Divine op te vullen. Het geluid van The Sheila Divine kwam tot evenwicht in de luide, zelfs naar metal neigende gitaren die de enorme stem van Aaron Perrino een groot platform gaven. Dear Leader heeft geen platform van dat kaliber. Daardoor is Aarons stem verplicht een veel groter deel van de sound te dragen, wat Dear Leader een stuk stemafhankelijker en daardoor ook minder interessant maakt. Echt beschamend wordt het echter pas in songs als "Connectivity" en "Billion Served", waarin de groep zich werkelijk iets té letterlijk aan voorbeelden uit het Britse koninkrijk onderwerpt.

Met The Sheila Divine in het achterhoofd is Dear Leader dan ook een groot verlies. Of er eigenlijk wel meer van Dear Leader te verwachten viel? Die vraag laten we wijselijk in het midden, maar noteert u gerust even dat we hier wel wat meer dan de zoveelste zanger met hoge stem gewoon zijn.

http://www.dear-leader.com
http://www.dear-leader.com
Lunch Records

verwant

Creature With The Atom Brain + Dear Leader + Tim Vanhamel, Het Depot :: 15 februari 2008

"One night to be confused" zong The Knife jaren...

Dear Leader :: The Alarmist

Nadat Dear Leaders All I Ever Wanted Was Tonight...

Dear Leader :: The Alarmist

"Big in Belgium". Als zoiets over je band beweerd...

Viva Velinx :: 15 april 2006, Velinx

Viva Velinx rijdt al tien jaar, als een betere...

Dear Leader

Dear Leader is de nieuwe band van Sheila Divine-frontman...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in