El Tattoo Del Tigre :: Chico Max

In 1998 liet gitarist Ry Cooder een bom in de popmuziek barsten. De bekende soundtrackcomponist nam in Cuba een plaat op met een stel oude knarren. De Buena Vista Social Club werd een wereldwijde hype en in hun kielzog ontstond er een boom aan groepjes die grossierden in salsa, tango, rumba en wat dies meer. Zo ook El Tattoo Del Tigre.

Wie zonder enige voorkennis naar de muziek luistert, zal de combo ongetwijfeld Zuid-Amerikaanse origines toedichten; meteen het grootste compliment dat je het dertigkoppige ensemble kan geven. Immers: El Tatto Del Tigre is zo Vlaams als Jommeke en Filiberke, paling in het groen of een stakende NMBS. Goed volk als Pieter en Tine Embrechts (Het Peulengaleis), Nele Bauens, Tine Reymer, Peter Van Den Begin (Matroesjka’s) en Adriaan Van Den Hoof (Het Peulengaleis, De Kakkewieten) nemen in diverse constellaties plaats achter de microfoon.

Chico Max, hun laatste worp, bevat muziekjes waarbij het moeilijk stilzitten is. Mambo, bossa, salsa, zelfs de cha-cha-cha ontbreken niet op het appel. De CD doet ons verlangen naar fijne festivalletjes als Couleur Café, Open Tropen, Polé Polé en Sphinx; zwoele gelegenheden met veel shiny happy people; plaatsen ook waarbij, als het weer een beetje meezit, Cuba en Zuid-Amerika haast om de hoek lijken te liggen. Salsa lijkt ons, als je het goed kunt, een dans tezijn waarbij je heel fel aanwezig bent. De plaat genereert alvast het verlangen het te leren. Net zoals ze, zelfs aan de meest hardvochtige metalfreak, appeleert om eens de horizon te verruimen.

El Tattoo Del Tigre heeft een ideale zomerplaat gemaakt, behept met de charmes van een Cubaanse schoonheid die alles heeft om te verleiden. Dat de nummers onderling verwisselbaar zijn, nemen we er met plezier bij. Een echte uitschieter toch: "If You Break My Heart" had zo van Chet Baker kunnen zijn en vormt een aangenaam rustpunt tussen de trompetten, trombones en saxen die in het overige materiaal om het scherpst schetteren.

Grensverleggend is het allemaal niet, leuk wel. Jazeker, er is een hemelsbreed ontologisch verschil tussen Jeff Buckley of Nick Cave enerzijds en deze plaat anderzijds; en wie de blues heeft, kan deze plaat missen als kiespijn. Kom dus niet met deze plaat in putje winter aangedraven. Chico Max is heel tijdsgebonden muziek voor op een zomerhete dag, de zon gevangen in je nachtkastje, en nooit meer slapen. Op die dagen, als je wereld gereduceerd is tot kiezen tussen het zwembad, de dansvloer of de zee, is dit sublieme muziek. Ondertussen verklaart deze plaat de zomer definitief voor geopend.

El Tattoo Del Tigre speelt het laatste concert van hun toernee in Cultureel Centrum Hasselt, Kunstlaan 5. Info: 011 22 99 33

http://www.eltattoodeltigre.com
http://www.eltattoodeltigre.com

verwant

Internationals :: Wonders Of The World

Internationals heeft, samen met onder meer The Germans en...

El Tattoo Del Tigre :: Sensacional

Men neme een handvol getalenteerde Kakkewieten, voegt daar een...

El Tattoo Del Tigre :: ”We gaan voor ’t nat van ’t zweet”

Het begint weer serieus te kriebelen: het zonnetje schijnt,...

Wawadadakwa :: ”Wij spelen overal”

Het academiejaar start deze week en naar goede gewoonte...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in