50 Foot Wave :: Golden Ocean

Hoewel Kristin Hersh nog steeds vooral bekend is als hoofdmuze van de Throwing Muses, heeft ze sinds Hips And Makers al verschillende akoestische soloalbums achter haar naam staan. Met 50 Foot Wave heeft ze nu weer een echte band die vorig jaar al een titelloos EP-tje uitbracht. Met Golden Ocean is er nu ook het langverwachte debuutalbum.

De timing van het nieuwe album kon nauwelijks slechter. Het lijkt een macabere grap, maar zowel de naam van de groep als de titel van de nieuwe plaat waren al gekozen voordat een enorme vloedgolf op tweede kerstdag de kusten van Zuid-Oost Azië overspoelde. 50 Foot Wave verwijst overigens naar de laagste toon die het menselijke gehoor kan waarnemen. De groep bestaat naast Kristin Hersh ook uit bassist Bernard Georges (ook al ex-Throwing Muses) en drummer Rob Ahlers.

Wie Kristin Hersh alleen kent van de zeemzoete ballade "Your Ghost", zou wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan. Golden Ocean is een resolute terugkeer naar de grunge en punkrock waarmee de Muses in de jaren tachtig groot werden. Kristin Hersh, die intussen de menopauzegerechtigde leeftijd heeft bereikt, klinkt op de nieuwe plaat agressiever dan ooit. "What could be more fun that turning up to "10" and screaming your head off for an hour every night?" is het ietwat ongewone adagium van een moeder van vier kinderen.

In een tijd waar Avril Lavigne beschouwd wordt als het summum van de vrouwelijke punk, is het een verademing om nog eens een echte vrouw-met-ballen aan het werk te horen. 50 Foot Wave doet onwillekeurig denken aan het geluid van groepen als Veruca Salt, Hole en misschien nog wel meest aan Sleater-Kinney. De subtiliteit die de muziek van de Throwing Muses vroeger kenmerkte is hier niet aan de orde: het code-woord van 50 Foot Wave is ’power’. Hersh schreeuwt haar woede en frustraties uit boven Ahlers’ energieke drumpartijen.

De lyrics vullen de kracht van de muziek bijzonder goed aan. In opener "Long Painting" klinkt het: "I’m sorry to say I was in love/Static played through my middle/Seared my gut." In "Bone China" gaat over een verslavende, maar onvoldane relatie: "Last gasp nymphomania/Somehow desexualized/Gonna wash that man right out of my head/And soap him into my eyes". Het album blijft elf nummers stevig verderrocken, met uitschieters als het stomende "Sally Is A Girl" en "El Dorado", het nummer dat misschien nog meest naar de Muses neigt.

50 Foot Wave staat voor klassieke indie-punk: luid, kwaad en onweerstaanbaar. Toch klinkt hun debuutplaat al bij al vrij één-dimensioneel. Golden Ocean heeft weinig verrassingen in petto, en veel langer dan 37 minuten had de plaat naar onze mening dan ook niet moeten duren. De muziek van 50 Foot Wave heeft wel een enorm live-potentieel; we zijn benieuwd of Hersh & co de energie van de plaat ook op een podium kunnen overbrengen.

http://www.throwingmusic.com.
http://www.throwingmusic.com.
4AD

verwant

Kristin Hersh :: Possible Dust Clouds

Sommige artiesten zijn instant herkenbaar, of het nu door...

Kristin Hersh :: Wyatt At The Coyote Palace

In deze tijden van Spotify en een steeds dalende...

Kristin Hersh :: Learn To Sing Like A Star

“You know what… you know what… you know what?...

Kristin Hersh + The McCarricks

Kristin Hersh was naar Gent gekomen om het publiek...

Kristin Hersh :: “Songs weigeren de kleren te dragen die ik voor hen in gedachten heb”

Kristin Hersh behoeft weinig introductie. Ze wist in haar ondertussen...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in