Vandal X :: Two Man Army

Een tijdje geleden hadden we even genoeg van alle regels die de popmuziek ons voorschrijft. Het was een dag waarop zelfs Nirvana ons niets meer deed. Het was ook de dag waarop we met 13 Basic Hate Tracks van de platenzaak terugkeerden. Inmiddels heeft Vandal X opvolger Two Man Army klaar.

Het nieuwe decennium staat met grote kleppers als The White Stripes en The Kills volledig in het teken van de tweemansgroepen. Daarvan zal ook Vandal X ongetwijfeld profiteren: de groep staat enerzijds bekend als een zeer intense live sensatie, anderzijds als het ideale interimbureau voor drummers. Dat brengt ons bij het altijd kloppende hart van Vandal X: Bart Timmermans. Zelf verklaart de man met de groep te zijn begonnen wegens een gebrek aan muzikanten. Niettemin is Two Man Army al het vierde album.

Zijn andere, jongere groep Flipo Mancini geeft ons meer inzicht in zijn muzikale roots. Het album van Flipo Mancini opent met “Song Eleven”, en dat is een directe verwijzing naar Fugazi, dat “Song Number One” eertijds als bonustrack al even absurd op het einde van Repeater + 3 Songs dumpte.

Dat Vandal X al een hele tijd internationale erkenning geniet, blijkt onder andere uit het tweede album Songs From The Heart, waarvoor niemand minder dan Steve Albini van Shellac achter de knoppen plaatsnam. Maar ook het onlangs nog zo fel gehypete McLusky wordt in het buitenland al eens met Vandal X vergeleken.

Als je over zulke referenties beschikt, doe je natuurlijk best gewoon verder zoals je bezig bent. Dat doet Vandal X dan ook met Two Man Army. Met songs als "Cowboy Georgie" en "Weapons Of Massdestruction" spelen ze met de nodige relativering in op de huidige stroom van protest tegen Bush, want "Aware" kan men net zo goed als een protestsong tegen het saloncommunisme interpreteren.

Ook muzikaal blijkt het duo steeds meer aandacht aan haar populariteit te besteden. Songs als "Jacobs Wife" en "2ce If I Like It" doen zelfs aan de vernieuwende metal van de jaren negentig denken, en maken het nieuwe album er niet minder interessant op. Muzikaal staat de groep dus ook niet stil.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat u Vandal X wellicht nooit in uw wekkerradio zal programmeren, maar neemt u het gerust van ons aan: ook u zal er vroeg of laat eens aan toe zijn om de grenzen van de popmuziek af te tasten, al is het dan maar voor even. Op zo’n moment zal u zeer dankbaar zijn aan Vandal X herinnerd te worden.

http://www.toutpartout.be
Labelman

verwant

Vandal X :: “Wie zat er op nog een plaat van ons te wachten?”

Vandal X grossiert na twintig jaar nog altijd in...

Vandal X :: Vandal X

Er zijn nog zekerheden in het leven. Reacties op...

Vandal X :: ”Het zegt veel dat in de auto meestal Radio Nostalgie opstaat”

Het is even heel stil geweest rond Vandal X,...

Vandal X :: God Knows

In een muziekwereld waarin de verpakking belangrijker is dan...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in