Therapy? :: Never Apologise Never Explain

“Here Be Monsters” waarschuwt Andy Cairns op de achtste cd van zijn prettige combo Therapy?. En u kunt er maar beter op ingesteld zijn want Never Apologise Never Explain is een beest van een plaat geworden. Nu de groep opnieuw herleid is tot een drietal en de zoveelste drummer teruggrijpt naar het ketelgerammel van Fyfe Ewing is het tijd voor een terugkeer naar het geluid van Nurse en Troublegum. Laat het goedkeurend headbangen een aanvang nemen.

Een gierende gitaar, een laconiek betokkelde bas, en dan die typisch scheurende Gibson: Le Therapy? Nouveau est arrivé en vertrekt meteen in vijfde versnelling. “Rise Up (Make Yourself Well)” heet het nummer, een aanklacht tegen drugsgebruik zo menen wij uit flarden als “check the shape of your eyes/you’re taking too much” te ontcijferen. Dit is nijdige, kwaaie Therapy? en die is ook te ontmoeten in “Die Like A Motherfucker”, dat al vroeg in de cd een onbetwist hoogtepunt is.

U vindt een dertiger die “die motherfucker, die” schreeuwt nogal puberaal? Dat is vooral uw probleem, vindt Cairns: “ik kan het niet genoeg aanraden: probeer het maar, je voelt je een stuk beter.” We hebben het geprobeerd onderweg in de auto (het record Leuven-AB werd weer wat scherper gesteld) en we kunnen alleen maar beamen.

Never Apologise Never Explain is op geen enkel moment even bewust poppy te noemen, maar toch horen we her en der echo’s terug van coup de force Troublegum: de gitaarsolo in “Dead”, het refrein van “Perish The Thought”, “So-Called Life”, …, allemaal heel erg vintage Therapy?. Maar het wordt nog beter met de mokerdreun die de intro van “Save The Sermon“ is. Zo heeft de groep al lang niet meer geklonken en we zijn blij dat ze dat nu eindelijk wél opnieuw doet. Hoeft het op dit punt in de recensie nog gezegd dat wij de dagen tot tien november (het concert in de AB) al lang aan het aftellen zijn?

Dat Cairns commentaar op de politiek schuwt las u al in het interview, sommige mensen maken het echter al te bont. Voor George W. Bush maakt de groep dus graag een uitzondering. Het resultaat is het ogenblikkelijk meebrulbare “Rock You Monkeys”. Niets geinigers dan mee scanderen: “I wanna get laid by the C.I.A.”.

“Als cellist Martin McCarrick nog in de band had gezeten, dan was “Long Distance” een “Diane” geworden”, vertelt Cairns op zijn website. “Nu hebben we er tribal drums onder gezet, zodat het wat als Killing Joke klinkt.” Wat wilt u dat wij daar nog aan toevoegen? Dat het een goeie song is, misschien?

“Speel dit zo snel jullie kunnen”, zo gebood producer Pete Bartlett. En zo geschiedde: met het sprintende “Last One To Heaven’s A Loser” wordt op een stevig noot geëindigd. “Het klinkt compleet van de pot gerukt”, aldus Cairns: “God, wat hou ik van deze band.” Alweer niets om tegen te spreken: wij ook.

Na een warrig einde van de jaren negentig lijkt Therapy? zijn tweede jeugd te hebben gevonden. High Anxiety gaf al een lekker schot voor de boeg, met Never Apologise Never Explain is de heroveringstocht van uw hart nu al een gewonnen zaak. Resistance is futile.

www.therapyquestionmark.com
www.therapyquestionmark.com
Spitfire Records/Eagle Records

verwant

Therapy? :: 5 oktober 2023, Trix

Vroeger was de VRT een huis van vertrouwen, tegenwoordig...

Suikerrock geeft ook zijn zondagprogramma invulling met Tom Jones

Suikerrock werkt verder aan zijn programma en vult vandaag...

Suikerrock ziet het weer internationaler met White Lies, Therapy? en Sisters Of Mercy

Suikerrock ziet het weer internationaler en strikt voor zijn...

Suikerrock strikt ook Therapy?

Suikerrock voegt met een molenwiekende gitaaraanslag het Ierse Therapy? toe aan...

41 Nieuwe namen maken affiche Lokerse Feesten compleet

Hoezee hoezee, de affiche van de Lokerse Feesten is...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in