Tiger Lou :: Is My Head Still On?

Is Scandinaviƫ het nieuwe Groot-Brittanniƫ maar dan zonder pretentie? Waar we bij bijna elke hype uit het oude Albion een geeuw nauwelijks onderdrukken kunnen, weten de Scandinavische landen ons vaak ongemerkt te charmeren. Met het poppy Is My Head Still On? van Tiger Lou is het niet anders.

De Zweedse Rasmus Kellerman opereert onder enkele pseudoniemen, sommigen onder u kennen hem als Araki, anderen dan weer als Tiger Lou. Waar Araki zweert bij episch aandoende electronica, heeft Tiger Lou meer gemeen met die andere dromers Kings Of Convenience. Dromerige popsongs die nergens weerhaakjes hebben, maar evenmin zeemzoeterig klinken. Na het poldermodel nu ook het fjordenmodel!

De hoes zegt het al: de vierentwintigjarige Kellerman staart met onbevangen en ietwat naĆÆeve blik de luisteraar aan, het gezicht grotendeels verborgen achter een indrukwekkende kap. Meer dan de helft van de songs hebben eenzelfde eenvoud over zich. Breekbare popsongs die met metier gebracht worden. Heerlijk wegdromen is het op een song als "The Wake / Hooray Hooray", lekker lui ligt "Oh Horatio" in het oor met zijn goedgeluimde trompet en gitaar, zeldzaam zijn de muzikale experimentjes op dit (h)eerlijk plaatje.

Opener "Hold On" zet ons nochtans op het verkeerde been door vrouwengezang naar de voorgrond te mixen en rond beide stemmen (Kellerman en de vrouw) de instrumenten te draperen. Een popsong met weerhaakjes als het ware. Ook het bloedmooie bombastische "Warmth" kleurt buiten de lijntjes. De pianoklanken zijn overheersend en laten slechts nukkig de gitaren hun plaats opeisen. Sommige groepen verwarren bombast met een overbodige theatrale wall of sound (ja Muse we hebben het tegen u) maar Tiger Lou weet de kerk mooi in het midden te houden.

Het leeuwendeel van de songs zijn echter nu eens vrolijke, dan weer licht intimistische popsongs die alternatief genoeg aanvoelen om ook u en ons aan te spreken. Tiger Lou bewandelt die dunne lijn tussen goedkope popsongs en het betere singer-songwriterwerk. Die ScandinaviĆ«rs lijken wel het patent te hebben op mooie popsongs en wat meer is, ze doen het zonder het pretentieuze gewauwel waar zoveel Britse bands een patent op hebben. Zweden de bakermat van de popsongsā€¦ Mag het ons verbazen? Tenslotte heeft dit land ook Abba voortgebracht.

http://www.tigerlou.com/
http://www.tigerlou.com/
V2

verwant

Tiger Lou :: The Loyal

Hij is Zweed, grafisch ontwerper, prille twintiger en is...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van Belgiƫ: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in