Rogue Wave :: Out Of The Shadow

Met The Shins, The Thermals en The Catheters is 2004 al een bijzonder geslaagd jaar voor Subpop Records. Met het album van Rogue Wave lijkt het er alvast niet slechter op te worden: met veel trompetgeschal kondigen wij u Out Of The Shadow aan, the next best thing uit San Francisco, California.

Men vergelijkt Rogue Wave vaak met The Shins en in het licht van het gezamenlijke label en dito tour is dat wel begrijpbaar. Toch mag de ene niet in de schaduw van de andere worden geplaatst. Beiden vonden hun inspiratie in grootheden uit de jaren zestig, maar daar houdt de vergelijking ook op. Rogue Wave klinkt minder groots en leunt bij momenten zelfs meer aan bij de huidige indiescene.

Als er daarbuiten nog een gelijkenis is, dan wél die van de uitmuntende kwaliteit. "Every Moment" valt binnen met de nodige dosis nostalgie, vergoten in een cocktail van psychedelische muziek à la Sergeant Peppers Lonely Heartclub Band en mijmerende lyrics over het verlies van eeuwige liefde. "Be Kind – Remind" voegt hier zelfs fluitende vogeltjes aan toe. Met het prachtige "Kicking The Heart Out" en "Postage Stamp World" wordt ons duidelijk waar Rogue Wave eigenlijk op doelt: ondanks de zonnige melodieën uiten ze zich als een groep van treurwilgen. Niemand kan onbewogen blijven bij het horen van jeugdtrauma’s in "Postage Stamp World".

Toch klinkt Rogue Wave nooit als oeverloos gezeik. De band weet over de gehele lijn een midden te houden tussen emotionele ontlading en interessante muziek. Een voorbeeld hiervan is het gescheld in "Postage Stamp World" dat er even weemoedig uitkomt als het eigenlijke trauma en daarmee de vinger perfect aan pols der zelfrelativatie houdt.

Out Of The Shadow bevat twaalf songs en klokt af in de zesendertigste minuut. Daarmee zit het album aan de perfecte timing om met trop niet teveel te zijn. De muziek van Rogue Wave bevat namelijk nét iets teveel complexen om er uren en uren naar te kunnen blijven luisteren.

Als we een score op Out Of The Shadow zouden moeten plakken dan kozen we een score nét onder het maximum wegens niet instant repeatable. Daarvoor ligt Out Of The Shadow na een volledige luisterbeurt nét iets te zwaar op de maag. Toch blijft deze geniale plaat met de regelmaat van de klok ruim voldoende uitnodigen en hun vertegenwoordiging in ons eindejaarslijstje zal er dan ook niet om liegen.

http://www.roguewavemusic.com
http://www.roguewavemusic.com
Subpop

verwant

Rogue Wave :: Descended Like Vultures

Het nieuwe album van Rogue Wave is een pareltje...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in