Soon :: Please Accelerate

Wie de voorbije jaren in het Leuvense al eens kleinere optredens bezocht, had een aardige kans om er Soon aan het werk te zien. Het kwintet heeft onderhand een meer dan regionale naam en vooral: een debuutplaat.

Please Accelerate werd uitgebracht op het Hagelandse Funtime-platenlabel (waar ook Cornflames onderdak heeft), een vriendenclubje dat al een zestal jaar diverse groepen uit het hardcore/punk spectrum plaatjes helpt uitbrengen. Soon bevindt zich duidelijk in het hoekje dat meestal met het voorvoegsel ’post’ wordt aangeduid. Te breed, te melodieus en te doordacht om als gebalde vuisten hardcore te worden bestempeld, maar ook te energiek en te direct om als doordeweekse gitaarpop te worden afgedaan.

De alerte lezer denkt hierbij onmiddellijk: emocore! Het etiket emo doet wellicht al een pak mensen met de handen op de oren op de vlucht slaan, vrezend voor lamlendige treurliedjes met gênant uitgeschreeuwde ontboezemingen. Deels is dat terecht, want de stortvloed aan formulematige bands is er wel degelijk. Jammer genoeg worden dan ook interessante groepen met de grove borstel onder de mat geveegd, een lot dat Soon zeker niet verdient.

Het geluid van Soon bevat de ingrediënten die ook bij de andere post-emo-pop-core bands te horen zijn. Het contrast tussen cleane gitaarriedels en stevige maar melodieuze uithalen en de tingelende stop-and-go ritmes klinken wel bekend in de oren, maar Soon weet genoeg evenwicht, spelplezier en een poppy gevoeligheid aan te brengen om het peloton der middelmaat voor te zijn. Een band die ons geregeld door het hoofd schiet bij Soon is het eveneens Belgische Reiziger, een prima band die enkele jaren terug splitte. Onze kristallen bol vermoedt dat enkele Reiziger albums wel eens in de collectie van de Soonleden kunnen zitten.

Minpunt is wel dat het album weinig songs bevat die er echt uitsteken. Heel wat nummers klokken af om en bij de vijf minuten en soms dreigt de luisteraar de draad te verliezen tussen de regelmatig verspringende ritmes. Wat meer snijden en schaven aan de songs dus, maar ach, het blijft natuurlijk een debuut dus de jongens hebben nog alle tijd. Dit gevit op details daar gelaten is Soon een aardig alternatief voor wie door het bos van suffe Amerikaanse huilebalken eens een interessant jong Belgisch boompje wil zien.

http://www.soonsite.be
http://www.soonsite.be
Funtime

verwant

Soon + The Love Company

Alras. Dra. Spoedig. Weldra. Gauw. Opties te over, maar...

Soon :: Under The Wire

Eigen kweek moet aandacht krijgen. Soon verdient dus zeker...

GODDEAU PRESENTEERT :: Soon + 65DaysOfStatic :: 26 januari 2006, STUK

Er was donderdag even paniek in Herent bij Leuven:...

Soon :: ”Soon op Pukkelpop? Wat een grap!”

De Leuvense band Soon draaide al een tijdje mee...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in