Elbow :: Cast Of Thousands

Na een lijdensweg van tien jaar, werd Elbow opgevist en getekend door V2. De groep trad naar buiten met Asleep in the Back als eerste verpletterende wapenfeit, maar een tweede is natuurlijk altijd moeilijker. Elbow brengt het er echter feilloos vanaf en overtreft zelfs hun debuut. Dat kan tellen.

Hoe brei je een vervolg aan een adembenemend en door velen bewierookt debuut? Vele muzikanten steken immers sterk van wal om daarna geruisloos de dieperik der modaliteit in te glijden. Wie integendeel kan bevestigen ontgroeit het one-hit-wonderschap, en schaart zich bij de écht getalenteerde artiesten. Met Cast of Thousands eist Elbow een plaatsje op bij deze laatsten.

Cast of Thousands valt tegelijk op door zijn diversiteit en zijn samenhang. Bij een eerste luisterbeurt vallen meteen de verschillen tussen de songs op, en het is maar na een aantal draaibeurten dat de eenheid duidelijk wordt. Waarmee we willen zeggen dat het album niet meteen al zijn geheimen onthult.

De unieke sound van de groep en het stemgeluid van zanger Guy Garvey zorgen ervoor dat ze er op de radio meteen uitspringen. De groep is een kei in het sfeerscheppen: duisternis en melancholie overheersen, maar hier en daar breken stralen zon door ("And when the sunshine, throwin’ me a lifeline, finds it’s way into my room" in "Ribcage"), wat meteen al een groot verschil is met Asleep in the Back. Het nieuwe album is met zijn intieme en breekbare songs optimistischer dan het eerste. Maar vergis je niet: Elbow kan nog steeds serieus scherp en bijtend uit de hoek komen.

Het onbetwiste prijsbeest op dit album is "Switching Off". Een bloedmooi liedje dat smeekt om, weliswaar met de nodige eerbied, grijsgedraaid te worden. Woorden schieten letterlijk tekort om het te beschrijven, je moet het zelf ontdekken en beluisteren. Wij zijn alleszins benieuwd naar de live versie. Cast of Thousands begint en eindigt (of toch bijna) met twee andere juweeltjes: het voornoemde "Ribcage" en "Grace under Pressure", dat door het gebruik van een koor, de steun van het publiek op Glastonbury 2002 en de opname in een kerkje in Mull iets verhevens en fragiel heeft gekregen. Dat de song daarbij ook nog over een refrein beschikt dat in je hoofd blijft nazinderen, zorgt voor stiekeme wensen dat je erbij was op dat festival. "Fallen Angel" is een goed gekozen eerste single. Het is wat harder en meer toegankelijk dan de andere nummers, wat het meteen ook beter geschikt maakt voor de radio.

Cast of Thousands is als een sprookje van de gebroeders Grimm: rimpelloos aan het oppervlak, maar pas op voor wat er onderhuids leeft. Het is een voltreffer op alle vlakken. Deze cd zou zelfs de grootste cynicus over de streep moeten trekken. Vergeet Coldplay en Starsailor, dit is pas pure klasse.

http://www.elbow.co.uk/
http://www.elbow.co.uk/
V2

verwant

Elbow :: Giants Of All Sizes

In tijden van politieke mayhem en sociaal nihilisme is...

Elbow :: ”Het mocht nu ook niet té triest worden”

Een spook waart door Europa en het heet Brexit....

Elbow

27 juni 2019Rock Werchter

Rock Werchter 2019 :: De tong zo hard in de kaak dat het Picasso wordt

Grote Vakantie! Tijd voor waterijsjes, bermuda shorts in allerlei...

Elbow, Janelle Monáe, New Order en meer voor Rock Werchter

De Rock Werchter line-up wordt vandaag verrijkt met 10...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in